26 Nisan 2024 Cuma

'Çocuk istismarını önlemek için mücadele edelim'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İzmir Kent 2 Şubesi çocuk istismarını önlemek için ailelerle söyleşi düzenledi. Söyleşide konuşan SKM MYK üyesi Ebru Yiğit, çocuk istismarının erkek egemen kapitalist sistemden kaynaklandığına işaret etti, bugünden çocuklara verilecek eğitimin önemine dikkat çekti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İzmir Kent 2 Şubesi, çocuk istismarına ilişkin söyleşi düzenledi. Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Ebru Yiğit'in konuşmacı olduğu söyleşide, çocuk istismarının nasıl önleneceği, neler yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

Yiğit, çocuk istismarının toplumsal bir sorun olduğunu ve ancak toplumsal çürümenin yok edileceği, erkek egemen kapitalist sistemin yıkılması ile bu sorunun çözüleceğini söyledi. Ancak bugünden başlayan politik mücadelenin ve çocuklara beden hakları ile ilgili verilecek eğitimin de önemli olduğunu belirten Yiğit, "Çocuk istismarı AKP'nin istismarcıları ödüllendiren politikaları ve erkek yargı tarafından meşrulaştırılıyor. Bu nedenle son dönemde istismar artsa da toplumsal farkındalık düzeyimizin ve bilincimizin gelişmesinin de önemi var. Artık çocuğa yönelik istismar yok sayılmıyor" dedi.

Çocuk istismarı ile ilgili verilere ilişkin bilgi veren Yiğit, çocukların en fazla tanıdıkları erkekler tarafından istismar edildiğini, bu nedenle çocuğa güven duygusunu zedelemeden kendini koruma yöntemlerini anlatmanın önemli olduğunu vurguladı.

ÇOCUKLARA PEDAGOJİK EĞİTİM
5-9 yaş arasındaki çocuklara yönelik kişisel haklar ve beden dokunulmazlığını öğretmenin önemine değinen Yiğit, iç çamaşırı kuralı, kişisel alan ve kişisel mesafe gibi çocuğun gelişimine uygun yöntemler olduğunu ifade etti. Yiğit, ayrıca iyi dokunuş ve kötü dokunuş gibi anlatımlarla örnekler vererek çocukların özgüven gelişimini destekleyen pedagojik yöntemlere dair bilgiler verdi.

İSTİSMARIN MEŞRULAŞTIRILMASINA KARŞI MÜCADELE
Yiğit, "Bu yöntemler çocuğun farkındalık düzeyini artırsa da çocukları korumak yetişkinlerin görevidir. Bu nedenle çocuk istismarını meşrulaştıran, yaygınlaştıran ve normalleştiren yasalara ve politikalara karşı mücadele etmeliyiz. Çocukları istismardan korumanın en önemli yolu toplumsal mücadeleyi büyütmektir. İstismarcıların ağır cezalar alması, erkek yargının 'rızası var' indirimlerinin kaldırılması ve toplumsal çürümenin önüne geçilmesidir" diye konuştu.