26 Nisan 2024 Cuma

Çocuk istismarcısı Marmara Üniversitesi bölüm başkanı istifa etmek zorunda kaldı

ABD'de çocuk istismarından tutuklanan, serbest bırakıldıktan sonra Türkiye'ye dönen Doç. Dr. Abdüssamed Köse'nin Marmara Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı görevine getirildiğinin ortaya çıkması üzerine kadınlar tepki gösterdi. Köse istifa etmek zorunda kaldı.

Psikiyatrist Abdüssamed Köse, ABD'nin Teksas eyaletinde bir çocuğa cinsel istismar suçundan tutuklandı. Bir süre cezaevinde kaldıktan sonra Türkiye'ye geldi ve barış akademisyenlerinin KHK'larla görevden alındığı bir sürecin ardından Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı görevine getirildi.

Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberinin ardından olayın ortaya çıkması üzerine üniversiteli genç kadın örgütleri "#MarmaraAçıklamaYap" hasthagı ile çalışma yaptı. Gelişen yoğun tepkilerin ardından istismarcı bölüm başkanı Abdüssamed Köse'nin istifa ettiği duyuruldu.

Köse'nin istifası, Marmara Üniversitesi'nin resmi Twitter hesabından şu mesaj duyuruldu:

"Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim elemanlarından Doç. Dr. Abdüssamed K. öğretim üyeliğinden istifa etmiştir."

TÜRKİYE'YE GELİNCE TİPİNİ DEĞİŞTİRDİ
ABD'de 31 Mart 2015 tarihinde yayınlanan bir haberde, Abdüssümed Köse'nin, internette chat yaparken bir çocukla tanıştığı ve cinsel içerikli konuşmalar yaptığı, cinsel birliktelik amacıyla çocuğun evine giden Köse'nin polisle karşılaştığı bilgisi yer alıyor.

11 kişi ile birlikte tutuklanarak bölge hapishanesine götürülen Köse, tahliye olduktan sonra ABD'deki ruhsatının geçici olarak iptal edilmesi üzerine Türkiye'ye döndü ve Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ne bağlı Psikoloji Bölümüne başkan olarak getiriliyor.

Türkiye'ye dönen Köse, tanınmamak için saçını uzattı, gözlük kullanmaya başladı ve isminin kısaltılmış halini kullanmaya başladı. Marmara Üniversitesi'nin web sayfasında Abdüssamed Köse'nin adına Samed Köse olarak yer verildi. Böylece tacizci adını da değiştirmiş oldu.

İSTİSMARCILARLA SUÇ ORTAKLIĞI
Barış Akademisyenlerinin üniversitelerden atıldığı bir dönemde tacizci birinin Marmara Üniversitesi'ne bölüm başkanı yapılması, istismarcılarla suç ortaklığını açığa çıkarırken, genç kadın örgütleri duruma tepki gösterdi.

"#MarmaraAçıklamaYap" hashtagı ile yapılan paylaşımların ardından Köse, istifa etmek zorunda kaldı. Marmara Üniversitesi Abdüssamed Köse'nin istifa ettiğini duyururken, üniversitenin bir istismarcıyı nasıl bölüm başkanı yaptığına ilişkin açıklama yapmaması dikkat çekti.