19 Mayıs 2024 Pazar

'Çocuk Hakları Sözleşmesinin yükümlülükleri yerine getirilmeli'

20 Kasım Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 30. yılı dolayısıyla açıklama yapan İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, "Türkiye'de pek çok çocuk, pek çok şekilde hak ihlaline maruz bırakılıyor" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, 20 Kasım Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 30. yılı dolayısıyla basın toplantısı yaptı. Dernek binasındaki basın toplantısına İHD Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri ve komisyon üyeleri katıldı.

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Aryen Aslan, 197 devletin imzaladığı ve çocuk hakları konusunda yükümlülük altına girmeyi taahhüt ettiği belgenin, çocuklar için daha iyi bir dünya çabasına umut ve ilham vermeye devam ettiğini söyledi.

'ÇOCUKLARI TEHDİT EDEN SORUNLAR DEVLETLERİN ÖNCELİĞİ HALDE DEĞİL'
Aslan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak 30 yıldır yaşananlar gösteriyor ki dünya genelinde çocuklar çeşitli biçimlerde ayırımcılığa maruz bırakılıyor, yaşama, gelişme ve katılım hakları önündeki engeller devam ediyor. Çocuklara öncelik verilmesi ve zarar görmemelerini sağlayacak yaklaşım ve düzenlemelerden kaçınılıyor. Yaşanan eşitsizlikler, çocukların hak ihlallerine neden oluyor. Çocukların insan haklarını tehdit eden sorunlar ise taraf devletlerin önceliği haline gelmiyor."

'YAPILANLAR KAPSAYICI DEĞİL'
Türkiye'nin, çocuk haklarına öncelik vereceğini taahhüt ederek sözleşmeyi 1990'da imzaladığını, 1994'te onaylayarak 1995 yılında yürürlüğe koyduğunu hatırlatan Aslan, "Buna rağmen Türkiye'de pek çok çocuk, pek çok şekilde hak ihlaline maruz bırakıldı, bırakılıyor. İhlallerin bir daha tekrarlanmamasına yönelik yapılanlar da kapsayıcı değil" uyarısında bulundu.

Aslan, savaşların çocukların yaşam hakkını ihlal ettiğini, eğitim alanında ayırımcı ve asimilasyoncu uygulamaların sürdüğünü, çocukların, işgücü piyasasında sömürülmeye devam edildiğini, ayrıca cinsel istismara maruz bırakılmalarının meşrulaştırıldığını sözlerine ekledi.

Açıklamanın devamında şu talepler dile getirildi:

Çocukların kendi kültüründen yararlanma ve kendi dilini kullanma hakkının tanıyan Çocuk Haklarına dair Sözleşme'nin 17, 29 ve 30. maddelerine ve BM Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme'nin 27. maddesine konulan çekincelerin kaldırılması.

BM Ulusal veya Etnik, Dinsel veya Dilsel Azınlıklara Mensup Olan Kişilerin Haklarına dair Bildiriye ve Birleşmiş Milletler Yerli Halklar Hakları Bildirisine ve BM Çocuk Hakları Komitesinin 2009 tarihli genel yorumuna uygun düzenlemelerin yapılması.

UNESCO Eğitimde Ayrımcılığın Önlenmesine Dair Sözleşmeye taraf olunması.

Temel yönetişim sözleşmelerinden olan ILO İş Teftiş (Tarım) 129, Gençlerin (Sanayi dışındaki alanlarda) Gece İşinde Çalıştırılmasına ilişkin 79 ve ILO Gençlerin (Sanayiye ait alanlarda) Gece İşinde Çalıştırılmasına ilişkin 90 No.lu ILO Sözleşmelerine taraf olunması konularında derhal harekete geçilmesi.