2 Mayıs 2024 Perşembe

CNN Türk’te 3 gazetecinin işine son verildi

CNN Türk’te, koronavirüs salgını dolayısıyla binaya girişleri yasaklanıp televizyon binasının önündeki otoparkta kurulan konteynerde çalışmaya zorlanan, tepkiler üzerine izne çıkarılan 7 gazeteciden 3’ünün işine son verildi.

Koronavirüs salgını sonrası CNN Türk Genel Müdürü Murat Yancı, 7 muhabir ve 9 kameramanın televizyon binasına girişlerini yasaklayıp otoparkta kurulan konteynerde çalıştırmıştı. Olayın tepki çekmesinin ardından gazetecileri izne çıkaran kanal, izni biten 3 gazeteciye kendileri ile çalışılmak istenmediğini bildirdi.

Bu isimlerden biri Cansel Kiraz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla CNN Türk ile yollarının ayrıldığını duyurdu.

Basın, Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İş) bu duruma ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Demirören Grubu’nun bir süre önce 45 kişiyi tazminatlarını ödemeden işten çıkardığı hatırlatılan açıklamada, bugünlerde ise salgın tehlikesine karşı çalışanlarını en kötü koşullarda çalıştırdığı belirtildi. Sahaya çıkan muhabir ve kameramanların konteynırda çalıştıkları ifade edilen açıklamada, “İtiraz edenler alelacele izne çıkartıldı. Bu sayede çalışanlara izin parası ödemekten de kurtuluyor. Basın İş Yasası’na göre kullanılmayan izinlerin parasının iki katını ödemekten de böylelikle kurtuluyor. Ardından da izinden dönenleri ücretsiz izne çıkartma tehdidi ile istifaya zorluyor. Öyle ya nasıl olsa arkasında AKP var, ne hak ne hukuk dinliyor” denildi.

DİĞER GAZETECİLERE DE AYNISI YAPILACAK
7 gazeteciden yıllık izinleri biten Özgür Deniz Kaya, Cansel Kiraz ve Zeynep Timurlenk’e, kendileri ile çalışılmak istenmediğinin söylendiği aktarılan açıklamada, izinden dönen diğer gazetecilere de aynı şeyin yapılacağı belirtildi. “Arkadaşlarımız olmayan adalete güvenmedikleri için bu hukuksuz duruma karşı tek taraflı iş akti feshi yoluna da gidemedi” denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “1 Mayıs öncesinde çalışanların tüm haklarına göz diken, köleliği dayatmaya çalışan Demirören’i uyarıyoruz. Bu memleket sizin çiftliğiniz değil, ne sizin ne de başkasının. Günü geldiğinde sizden de, bugün tetikçiliğinizi yapan Ahmet Hakan, Murat Yancı ve Kubilay Gülbek’ten de bunların hesabını soracağız. Emekçi düşmanlarını teker teker teşhir edeceğiz.”