27 Nisan 2024 Cumartesi

Cizre ve Silopi'deki özyönetim direnişinde yaşamını yitirenler anıldı

Cizre ve Silopi'deki özyönetim direnişinde yaşamını yitirenler 4. yılında anıldı. Anmaya katılan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Cizre bodrumlarında yaşanan vahşeti tüm dünyanın gördüğünü" söyledi.

HDP Cizre İl Örgütü, Cizre ve Silopi'de 14 Aralık 2019'da ilan edilen ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiği sokağa çıkma yasaklarının yıldönümünde yaşamını yitirenler için anma etkinliği düzenendi.

Etkinliğe DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ile Keskin Bayındır, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, yasaklarda yaşamını yitirenlerin aileleri ve çok sayıda kişi katıldı.

'DAVALARINA SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Saygı duruşu ile başlayan anmada Cizre bodrumlarında hayatını kaybeden Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç'un eşi Zeynep Tunç konuştu. Tunç, "Onların davalarına sahip çıkacağız. Şehîd namirin" dedi.

Özyönetim direnişinde yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, "Tarihten bugüne kadar mücadelelerde hep bedel ödenmiştir. Özgürlüğün bedeli çok ağır olmuştur. Yüz yıldır Kürt halkı olarak bu bedeli ödüyoruz. Osmanlı döneminden bugüne kadar onlarca direnişimiz olmuştur. Son direniş kendini ayakta tutabildi. İşte biz bu inançla elimizden geleni yapıp kazanımlarımıza sahip çıkmalıyız" diye belirtti.

Ardından konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz "Bugün Cizre'ye gelişimiz benim için büyük bir onurdur. Bugün kahramanlığın yüreğinde, direnişin yüreğindeyim" dedi. Aydeniz, "Bugün tarihi bir dönemden geçiyoruz. Tarih iki şey üzerinde ilerliyor. Biri; soykırım, katliam ve asimilasyon. Bir de Asya, Mehmet Tunç, Pakize, Seve ve Fatma gibi kahramanlık üzerinde ilerliyor. Bu kahramanlık bizim halkımıza güç ve moral veriyor. Sokağa çıkma yasakları ilan edildikten sonra hepimiz ve tüm dünya gördü ki, herkesin gözü önünde 3 bodrumda ağır bir vahşet yaşandı. Bunu tüm dünya izledi. Bu bir insanlık suçuydu. Kahraman halkımız, Cizre Botan halkı Mehmet Tunç, Asya, Seve, Pakize ve Fatma duruşu ile büyük bir duruş göstererek dünyaya insanlık dersi verdi. Bu ders tüm dünyaya Kürt halkının direnişi gösterdi. Kürt halkının direnişi, 4 parça Kürdistan ve Türkiye'de, Ortadoğu'da, tüm dünyada herkese örnek olmuştur. Kürt halkı bu direnişle siyaseti belirleyen olmuştur. Bodrumlarda yaşamını yitirenler, Kürt halkının geleceği, tarihi ve dilini korumak için büyük bedeller ödedi. Bunu herkes gördü" dedi.

MEHMET TUNÇ'UN SÖZLERİNİ HATIRLATTI
Mehmet Tunç'un "Biz diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Halkımız bizimle gurur duysun" sözlerini hatırlatan Aydeniz, konuşmasını öyle sürdürdü: "Onların söylemleri bizim içinde emirdir. Biz onun için üzerimize ne düşerse yapacağız. Türkiye'de son 4 yılda sokağa çıkma yasaklarında Cizre'de, Sur'da Nusaybin'de, Dargeçit'te neler yaşadığımızı hepimiz biliyoruz. Kürtlerin mücadelesine karşı Türkiye'de büyük işgal ve saldırı olmuştur. Bu saldırı Kürtlerin direnişiyle püskürtüldü. Faşizm direnişin karşısında duramaz. Faşizmin ayakta kalmamasının tek yolu, halkın direnişi ve demokratik hak siyasetidir. Cizre ve Botan duruşunu tüm dünyaya gösterdi. 29'uncu isyan, Kürt halkının var oluş isyanıdır. Bakur, Başur ve Rojava'da Kürt halkına karşı düşmanlık sürüyor. 2014 yılında MGK kararında olduğu gibi her gün siyasi operasyon ve şehirlerin göçlerini gördük.  Halkımız Cizre, Nusaybin, Silopi, Sur ve Hakkari ile Dargeçit'te halk bu işgale karşı bir şey gösterdi dünyaya. Bu direniş tüm dünyada herkese örnek oldu. 100 yıldır özelde 40 yıldır bizler ölümler, katliamlarla bugünlere direnenlerimizle geldik. Bu nedenle Kürt halı ulusal birliğini oluşturmalıdır. Bizler Bakur, Rojava, Rojhiat ve Başur olmak üzere her yerde gördük. Saldırgan devletler Kürt halkının kazanımlarına karşılar. Bunun için önümüzdeki en önemli şey ulusal birliktir."

'DEVLET KÜRT HALKINA DÜŞMANDIR'
"Ankara JİTEM" davasının beraatla sonuçlandırılmasına ilişkin de konuşan Aydeniz, "Devlet adına Kürt halkına katliam uyguladılar. Ama bugün beraat ettiler. Neden? Çünkü devlet Kürt halkına düşmandır. Kürt halkı bu nedenle dört parçada birliğini güçlendirmelidir. Bununla ancak bu saldırıların, devlet adına yapılan katliamlara karşı durabiliriz" diye kaydetti.

'BİNLERCE YILDIR BU TOPRAKLARIN SAHİPLERİYİZ'
Bodrumlarda canını verenlere uygulananları tüm dünyanın gördüğünü ve "vahşet" olarak nitelendirdiğini söyleyen Aydeniz, konuşmasını "Bizler binlerce yıldır bu topraklar yaşıyoruz. Binlerce yılda yaşayacağız. Burada binlerce vahşet gördük bu toprakları bırakıp gitmedik. Biz bin yıllarca da bu toprakları sahiplenebiliriz. Çünkü binlerce bedel ödedik, binlerce kez göçertildik. Halkımız topraklarında özgür geleceği için yaşamalıdır, birliğini sağlamalıdır. 14 Aralık sokağa çıkma yasaklarında hayatını kaybedenleri Asya, Mehmet Tunç, Seve, Pakize ve Fatma şahsında anıyorum. Şehîd namirin" diye belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından anma programı sokağa çıkma yasaklarını konu alan sinevizyon gösterimi ve verilen mevlit ile sona erdi.