8 Mayıs 2024 Çarşamba

'Çıplak arama suç ve işkencedir, susmayacağız'

Kadınlar Birlikte Güçlü, çıplak aramanın suç ve işkence olduğunu belirterek, erkek ve devlet şiddetine karşı susmayacaklarını vurguladı. 

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü, ifşa, çıplak arama ve kadın kazanımlarına yönelik saldırılara karşı eylem yaptı.

Karşıyaka'daki İş Bankası önünde yapılan eylemde "Kadın mücadelesi her yerde" ve "Asla yalnız yürümeyeceksin" yazılı pankartlar açıldı, "Benim bedenim benim kararım, tacize geçit yok", "Çıplak arama işkencedir", "Gözaltı çıplak arama vardır" ve "Mağduru ve tanığıyız" dövizleri taşındı.

"Tecavüze karşı ses çıkar" "Trans cinayetlerine karşı ses çıkar" ve "Savaşa karşı ses çıkar, çıplak arama insanlık suçudur" sloganlarını atan kadınlar, ellerindeki marakaslarla, ses çıkardı.

Açıklama yapan Ebru Dinçer, kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüzlerin sürdüğünü belirtti. Dinçer, "İşyerlerinde iş arkadaşlarımız, patronlarımız, okullarda öğretmenlerimiz ve arkadaşlarımız, evlerimizde sevgililerimiz ve kocalarımızın her türlü tacizine ve şiddetine uğruyoruz. Bunun karşısında ise kadınlar artık sessiz kalmıyor" dedi.

Kadınların, sosyal medya üzerinden taciz ve tecavüze karşı sosyal medya üzerinden "uykularınız kaçsın" diye ifşa hareketi başlattığını hatırlatan Dinçer, "İfşa hareketi toplumsal yaşamın her alanındaki erkek iktidarını sarstı" dedi. Kadın hareketinin, ifşa-teşhir hareketinin ortaya çıkardığı olanakları daha büyük mevzilere dönüştürmenin yol ve yöntemlerini aradığını kaydetti.

'KADINLAR 'ÇIPLAK ARAMA YOKTUR' DİYEN DEVLETİ TEŞHİR ETTİ'
Patriyarkal devletin kadınlara ve LGBTİ+lara savaş açtığını söyleyen Dinçer, son günlerde gündem olan çıplak arama işkencesinin bu savaş yöntemlerinden biri olduğunu vurguladı. Dinçer, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun yeniden gündeme getirdiği çıplak arama işkencesine ilişkin önce AKP Milletvekili Özlem Zengin'in ardından da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "çıplak arama yoktur" açıklamaları yaptığını anımsattı. Bunun üzerine bu kezde kadınların erkek egemen devletin kendisini teşhir ettiğini kaydeden Dinçer, "Hem muhalif kadınlar hem de 15 Temmuz sonrası gözaltına alınan ve veya tutuklanan çoğu başörtülü kadın, sayısız gözaltı ve tutuklama sırasında kendilerine uygulanan çıplak arama işkencelerini açıkladı" dedi.

'ÇIPLAK ARAMA SUÇ VE İŞKENCEDİR'
Çıplak aramanın suç ve işkence olduğunu vurgulayan Dinçer şunları söyledi: "Çıplak arama insan haklarını ayaklar altına almaktır. Kadın özgürlük hareketinin gelişen her nüvesi kadınlara umut veren, güç veren bir yerde duruyor. İfşa hareketi de hem tek tek kadınlara hem de kadın özgürlük hareketine umut veriyor. Kadınlar ne erkek şiddetine ne devlet şiddetine susmayacak" dedi.