6 Mayıs 2024 Pazartesi

Cinsel saldırıyı meşrulaştıran savcı hakkında suç duyurusu

ÖHD'li kadın avukatlar, Ankara Cumhuriyet Savcısı Yeter Gümüş hakkında, cinsel saldırıya maruz kalan kadına saldırıyı meşrulaştıracak ifadeler kullanmasına karşı HSK'ye suç duyurusunda bulunacak.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin Ankara'da, sahibi olduğu VCOM hayvan hastanesinde çalışan veteriner hekim Ç.B.'ye 3 Nisan'da cinsel saldırıda bulunmasıyla ilgili soruşturmada Cumhuriyet Savcısı Yeter Gümüş'ün "Ben de kadınım, sen de kadınsın. Ben neden tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun?" sözlerine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Cumhuriyet Savcısı Yeter Gümüş'ün sözlerine tepki gösteren kadın avukatlar, İzmir Adliyesi önünde yaptıkları eylemde "Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz" yazılı pankart açtı, "Aklama, koruma, yargıla", "Asla yalnız yürümeyeceksin" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganları attı.
 
ÖHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu üyesi avukat Leyla Çelik, savcının Ç.B.'ye soruşturma sırasında sorduğu soruları hatırlatarak, Ç.B.'nin aşağılandığını ve kişilik haklarının zedelediğini söyledi. Çelik, savcının soruşturma sonrasında 22 Mayıs'ta tutuklu yargılanan şüpheli Hasan Bilgili hakkında tahliye kararı verdiğini de anımsattı.

Son yıllarda artan kadına yönelik şiddete dikkati çeken Çelik, "Biz kadın hukukçular için, bir Cumhuriyet Savcısının, yasadan kaynaklanan görevlerini hiçe sayarak mağduru bu denli aşağılayan bir tutum içerisine girmiş olması kabul edilebilir değildir" dedi. Şiddetin önlenmesi için tüm devlet kurumlarının ve yargının, konuya ilişkin tavizsiz biçimde kadınların yaşam hakkından yana tutum alması gerektiğinin altını çizen Çelik, "Kadın katillerini, tacizcileri ve tecavüzcüleri meşrulaştıran eylem ve söylemler, bu suçları işleyenleri cesaretlendirmekte ve daha fazla kadının zarar görmesine sebep olmaktadır" ifadesini kullandı.

'ŞİKAYETLER GENELLİKLE CEZASIZLIKLA SONUÇLANIYOR' 
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) yayınladığı verilere göre, ülkede 2019 yılının ilk 11 ayında en az 305 kadın erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Çelik, "En az 46 kadın tecavüze, 204 kadın tacize, on binlerce kadın fiziksel şiddete maruz kaldı. Bu suçların mağduru olan kadınların mahkemelerde adaletsiz kararlar verilmesinden dolayı yargı süreci, kendileri için ikinci kez travmatize edici oluyor. Yapılan şikayetler genellikle cezasızlıkla sonuçlanıyor" diye belirtti.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKTAN SUÇ DUYURUSU 
Çelik, savcı Yeter Gümüş hakkında, "Suçun soruşturulmasına ve delillerin karartılmaması için gerekli tedbirlerin alınmasına ilişkin yasadan kaynaklanan görevlerini yerine getirmeyen ve bir tecavüz mağdurunu aşağılayarak görevini açıkça kötüye kullanmak" nedeniyle HSK'ya suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.