6 Mayıs 2024 Pazartesi

Cihan Alptekin mezarı başında anıldı

Kızıldere'de ölümsüzleşen Cihan Alptekin'in mezarı başında yapılan anmada, Kızıldere'nin devrimci dayanışmanın ve direnişin sembolü olduğu kaydedildi. 

Kızıldere direnişinde ölümsüzleşen Cihan Alptekin için Rize'nin Fındıklı ilçesinde basın açıklaması düzenlendi. Altpekin için mezarı başında anma gerçekleştirildi.

FINDIKLI'DA AÇIKLAMA
Fındıklı Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla dört yol kavşağında toplanan çok sayıda kişi, Onlar'ın fotoğraflarının yer aldığı "30 Mart 1972 Kızıldere. Direnişin ve dayanışmanın tarihi" pankartını açtı. Basın metnini okuyan Ayşegül Özmetin,  Onlar'ın Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamını engellemek için eylemi gerçekleştirdiğini hatırlattı.  

'KIZILDERE SON DEĞİL MÜCADELE SÜRÜYOR'
Özmetin, "Kızıldere'de katledilen bu devrimci yürekler Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya, Mazlum Doğanlar gibi baskıya, zülme, sömürüye, eşitsizliğe ve emperyalist yağmaya karşı başkaldırının birer sembolleridirler. Onlar halkların eşitliği ve özgürlüğü için tereddütsüz kendilerini feda ettiler. Onlar sınırsız ve sınıfsız bir geleceğin işaret fişeğidirler. Kızıldere şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde toprağa düşen canlarımızı anmak için emekçi halkımızı Cihan Alptekin'in mezarı başında yapacağımız anmaya çağırıyoruz. Kızıldere son değil mücadele sürüyor" dedi. 

ALTEKİN'İN MEZARI BAŞINDA ANMA
Daha sonra Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi (EMEP), Halkevleri, Proleter Devrimci Duruş (PDD), Sol Parti, Halkevleri, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Devrimci Karadeniz Gençliği üyelerinin yanı sıra Trabzon, Hopa ve Rize'den çok sayıda kişinin katılımıyla Ardeşen ilçesi Yeniyol (Oje) köyüne geçildi. Oce köyü girişinde bir araya gelenler, mezarlığa kadar yaptığı yürüyüşte sık sık "Kızıldere son değil savaş sürüyor" ve "Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş" sloganları attı. Etkinlik Kızıldere'de katledilen devrimciler nezdinde tüm devrim şehitleri için saygı duruşuyla başladı.

Kızıldere'nin, devrimci dayanışmanın ve direnişin sembolü olduğunu vurgulayan konuşmaların yapıldığı anmada emperyalizme ve faşizme karşı mücadelede katledilenlerin mirasının; bugün mahallelerde, vadilerde ve amfilerde AKP faşizminin üstüne yürünerek sürdürülebileceğinin altı çizildi.

'KIZILDERE'NİN GÖSTERDİĞİ İŞARET FİŞEĞİYLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'
Söz alan ESP Fındıklı Temsilcisi Turgay Köse, Onlar'ın "biz buraya dönmeye değil ölmeye geldik" diyerek faşist namlulara karşı yüreklerini siper ettiğini kaydetti. Köse, şöyle devam etti: "O gün orada gerçekleşen bir katliam vardı ama o katliamın bir de direniş yüzü var. İşte o direniş yüzü bizlere rehber olan, yol gösterecek olan direniş ruhuydu. O direniş ruhu devrimci dayanışmayı, siper yoldaşlığını birlikte mücadele etmeyi bizlere miras bırakmışlardı. O gün Kızıldere'deki direniş günümüze kadar süregelmiş, süreç içinde bizlere rehber olmuştur. Kızıldere direnişi Gazi'de barikat demektir, Kızıldere direnişi Gezi'de direniş demettir, Kızıldere direnişi Suruç'ta özgürlük yolunda ölümsüzleşmek demektir, Kızıldere direnişi Rojava'da özgürleşmek demektir. Bu yüzden Kızıldere'nin bize gösterdiği işaret fişeğiyle mücadelemiz devam edecek. Denizlerin, Mahirlerin, İbrahimlerin, Cihan Altpekinlerin bizlere bırakmış olduğu devrimci yolda hep birlikte omuz omuza devrim ve sosyalizm bayrağını, faşizmin kale burçlarına dikene kadar kesintisiz sürdüreceğimizi bir kez daha haykırıyoruz."

Anma, Dev-Genç marşının söylenmesiyle son buldu.