19 Mayıs 2024 Pazar

Çiğli Belediyesi'nde grev kararı

İş verenin yüzde 20'lerde olan son teklifi değerlendirerek mücadeleye devam kararı aldıklarını kaydeden Genel-İş Sendikası 8 No'lu Şubesi Yönetim Kurulu, Çiğli Belediyesi'ne grev kararını astı. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Sendikası 8 No'lu Şubesi Yönetim Kurulu, Çiğli Belediyesi ile arasında süren ve 836 işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) sürecinde anlaşma sağlanmaması nedeniyle grev kararı aldı.

Sabah saatlerinde Kasaplar Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce işçi, "Sadaka değil, toplu sözleşme istiyoruz", "İnsanca yaşam istiyoruz, birleşe birleşe kazanacağız" sloganları eşliğinde Çiğli Belediyesi'ne yürüdü. İşçiler, Genel İş 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin eşliğinde, belediyeye grev kararını astı.

Belediye önünde konuşan Başkan Deniz Şahin Gümüştekin, Çiğli belediyesi ile anlaşamadıklarından kaynaklı greve gittiklerini belirterek, "83 madde ile başladığımız Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 68 sosyal ve ekonomik madde de anlaşma sağlanmış, 15 ekonomik ve sosyal maddede ise anlaşma sağlanamamıştır. 17 Mart Perşembe günü son yaptığımız görüşmede en düşük ücrete verilen zam oranı yüzde 26,75 civarında olmuş, ücret skalası yukarılara çıktıkça zam oranı da düşmüştür. Yani her bir ücretimize seyyanen zam artışı ön görülmüştür. Toplu iş sözleşme görüşmesi sonrasında yönetici, temsilci ve üyelerimizle yapmış olduğumuz görüşme ve toplantılar sonucunda verilen zam oranı kabul görmemiş, grev kararı almak ve asmak sendikamız açısından kaçınılmaz olmuştur" dedi.

TİS görüşmeleri devam ederken talep ettikleri ücret artışının enflasyonun altında kaldığını, istenilen zam oranının da bir kıymeti kalmadığını aktaran Gümüştekin, "Toplu İş Sözleşmemizin bitmediği her gün, bizi ücretlerimizin eridiği ekonomik kriz ile daha fazla karşı karşıya bırakmaktadır. Bu açıdan bizim için durum açık ve nettir; insanca bir yaşam için enflasyon karşısında ezilmediğimiz bir ücret talep ediyoruz. Bu bağlamda yüzde 20'lerde olan işverenin son teklifini, üyelerimizle değerlendirerek mücadeleye devam kararı almış bulunmaktayız. Sendika olarak yüzde 40 talep ediyoruz. Eğer Toplu İş Sözleşmesinde masada anlaşma sağlayamazsak 7 Nisan itibari ile Çiğli'de Çibel işçileri greve çıkacaktır. Grev kararı alan işçiler; gücünü, cesaretini örgütünden, birliğinden, hayatı yeniden yaratan ellerinden almaktadır" ifadelerini kullandı.