28 Nisan 2024 Pazar

CHP'li Hopa Belediye Başkanı Ekmekçi, kadınların kurduğu dayanışma merkezini gasp etmeye çalışıyor

Hopa Kadın Meclisi'nin mücadelesi sonucu kurulan Kadın Dayanışma Merkezi, CHP'li Belediye Başkanı Taner Ekmekçi tarafından gasp edilmek isteniyor. Duruma ilişkin açıklama yapan KDM, bu kurumu direnerek kurduklarını, koşullar ne olursa olsun, toplumsal dönüşüm ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda mücadele etmeye, kadınlarla dayanışmaya devam edeceklerini belirtti. 

Hopa Kadın Meclisi, Kadın Dayanışma Merkezi'ne ilişkin açıklama yaptı. İki buçuk yıl önce yerel seçim sürecinde oluşturulan Hopa Kadın Meclisi'nin, Kent Bizim Hayat Bizim buluşmasında tüm kadınlarla birlikte Kadın Dayanışma Merkezi'nin açılması kararı aldıklarını hatırlattı. 

Belediye Başkanı ve Belediye Meclis üyelerine; KDM nedir, mekan nasıl düzenlenmelidir, çalışacak kadrolar, gönüllüler nasıl bir bakış açısına sahip olmalıdır, diğer belediyelerde nasıl örnekleri mevcuttur gibi bilgilendirici toplantılar yapıldığı hatırlatılan açıklamada, KDM tüzüğünü hazırlayarak Belediye Meclis toplantısından onay alınarak Kültür Müdürlüğü'ne bağlı bir birim olarak kurulduğu kaydedildi. 

İki buçuk yıl boyunca KDM'de mücadele yürütüldüğü belirtilen açıklamada, ancak bu sürede personel ihtiyacı taleplerine Belediye Başkanı tarafından karşılık verilmezken, daha önce kadın ve çocuklarla çalışma deneyimi olmayan bir psikolog alındığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Bunun üzerine KDM'de çalışma yürüten kadroların ve Kadın Meclisi gönüllülerinin beraber katılacağı atölye, toplantı ve eğitim süreçlerini önerdik. Maalesef arkadaşımızın beraber iş yapmaktan kaçınan, ortak atölyelere katılmayı reddeden, süreci buraya kadar taşıyan Kadın Meclisi'nin emeklerini hiçe sayan tutumuyla karşılaştık. KDM; kadın mücadelesinin kolektif hafızasının, aklının, ortak iradesinin, çabasının ve mirasının sonunda oluşmuştur. Oluşum süreci yürütme süreçlerinin de belirleyicisidir. Bu merkezin sadece danışma hizmeti veren bir merkez olmadığını, dayanışma merkezi olduğunu sürecin başından beri ısrarla söylüyoruz. Bizler her defasında bu sürecin toplumsal ayağının önemini vurguladık. KDM'de her kadının söz hakkının olduğunu, bu sürecin bir parçası olan kadın meclisi gönüllülerinin ve KDM çalışanlarının (avukat, psikolog, pedagog, sosyal çalışmacı, genel bakımcı ve temizlik işleri ile ilgili kişi) süreci dayanışma içerisinde yürütebilirse başarılı olacağını biliyorduk" denildi. 

Ağustos ayında akşam saatlerinde KDM'de bir toplantı yapılacağını ancak kapı kilidinin kimseye haber verilmeden değiştirilerek psikologa teslim edildiği belirtilen açıklamada, ertesi gün Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi ile bir görüşme yapıldığını; Ekmekçi'nin Kadın Meclisi'ne; "sizinle yürümek istemiyorum, yaptığınız işler çok güzel, kendinize bir dernek veya platform kurun" diyerek, küstahça bir tavırla niyetini ortaya koyduğu aktarıldı. 

CHP Hopa İlçe Örgütü ile görüşerek, gerekli tutum ve önlemlerin alınması istendiğini fakat örgütsel olarak hiçbir yaptırım ve açıklama alınamadığının da altı çizildi. Hopa Kadın Meclisi, Kadın Dayanışma Merkezi'ne yönelik CHP'li Belediye Başkanı'nın tutumuna dair açıklaması şöyle devam etti: "Kadın Meclisi olarak, üzerimize aldığımız toplumsal sorumluluk, kadınların toplumsal eşitliği ve kentin kadın bakış açısıyla düzenlenmesi noktasında; iki buçuk yıllık süreçte Kadın Dayanışma Merkezi'nde ekonomik gerekçelerle ve pandemi koşulları önümüze sürülerek yapılmayan tüm uygulamalara daha sert ve keskin bir biçimde müdahale etmeyerek zaman içerisinde çözüme kavuşacağını düşündüğümüz için tüm kadınlardan özür diliyoruz.

Kadınların iradesini ve çabasını tanımayan, 'ben' dili hakim bir zihniyet KDM'de amacına uygun faaliyet yürütemez. Derdimiz çalışan personelle değil, kadınlara karşı, personeli kalkan yapan zihniyetledir. Yinelemekte fayda görüyoruz, kadın dayanışması güçlendirir ve yaşatır.

KDM'yi Kadın Meclisi'ndeki kadınlar direnerek kurdu; koşullar ne olursa olsun, toplumsal dönüşüm ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda mücadele etmeye, kadınlarla dayanışmaya devam edeceğiz."