28 Nisan 2024 Pazar

CHP'li Bolu Belediyesi'nde tacizci korundu, kadın işçi işten atıldı

Bolu Belediyesi'nde çalışan kadın işçi servis şoförü Erol A'nın tacizine uğradı. Tacizciyi önce işten atan kısa süre sonra tekrar işe alan CHP'li belediye tacize uğrayan kadın işçiyi ise işten attı. HDP'li Ayşe Acar Başaran konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Irkçı açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen CHP'li Tanju Özcan'ın belediye başkanlığı yaptığı Bolu Belediyesi'nde taciz saldırısına uğrayan kadın işçi işten atıldı, tacizci korundu.

Belediyede temizlik işçisi olarak çalışan Fatma Y, servis şoförü Erol A'nın tacizine uğradı. Yaşadığı saldırıyı Belediye Başkan Yardımcısı Gülden Özaydın'a anlatan kadın işçi, meslek sırlarını deşifre ettiği gerekçesiyle Kod-46'dan işten atıldı. Tacizci Erol A. ise göstermelik olarak işten çıkarıldıktan kısa bir süre sonra tekrar işe alındı.

HDP'Lİ BAŞARAN MECLİS GÜNDEMİNE GETİRDİ
Bolu Belediyesi'nde çalışan kadın işçinin taciz saldırısına uğramasının ardından işten atılmasını HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran Meclis gündemine taşıdı. Başaran, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, "Sorumlular hakkında bir yaptırım uygulayacak mısınız" diye sordu.

'TACİZ EDEN ERKEK İŞE BAŞLADI'
Başaran'ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sunduğu önergede, "Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde çalışırken E.A. isimli erkek tarafından tacize uğradığını iddia eden F.Y. isimli işçi kadın 'iyi niyete aykırı davranışlarda bulunma' gerekçesinin yer aldığı Kod-46 maddesi ile işten çıkartılmıştır. Taciz eden erkek E.A.'nın ise soruşturmanın takipsizlik ile sonuçlanmasının ardından belediyede yeniden işe başladığı öne sürülmüştür. Ayrıca tacize uğradığını söyleyen 3 kadından birinin zorla istifa ettirildiği, diğer ikisinin ise 'iyi niyete aykırı davranışlarda bulunma' gerekçesi ile işten çıkartıldığı yine basına yansıyan bilgiler arasında" dedi.

Başaran, Soylu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
"♦ Bolu Belediyesi'ndeki taciz iddialarından haberdar mısınız? 
♦ Belediyede tacize uğradığını söyleyen kadınlardan birinin zorla istifa ettirildiği ve diğer ikisinin Kod-46 ile işten çıkarıldığı doğru mudur? Bakanlığınıza iddialara dair bir şikayet ulaşmış mıdır?
♦ Sorumlular hakkında bir yaptırım uygulayacak mısınız? 
♦ Bolu Belediyesi'nde son iki yıl içerisinde kaç kadın işçi Kod 29, Kod 46 ve türevi kodlarla işten çıkarılmıştır?
♦ Türkiye'deki belediyelerde son iki yıl içerisinde kaç kadın işçi Kod 29, Kod 46 ve türevi kodlarla işten çıkarılmıştır?"