4 Mayıs 2024 Cumartesi

CHP'li belediyenin işten attığı işçiler eylem başlatacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışırken işten atılan evde bakım işçileri, mesaj gönderilerek işten çıkarılmalarına tepki gösterdi. 31 işçi yarın belediye önünde oturma eylemi başlatacaklarını duyurdu, işlerine geri dönene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde taşeron bir şirkette çalışan Toplum Sağlığı ve Evde Bakım işçilerinden 31'i işten atıldı. Aralarında hemşire, hasta bakıcı, temizlik görevlisi ve şoförlerin de bulunduğu işçiler, taşeron şirketin değişmesiyle işsiz kaldı.

İşçiler işten çıkarıldığını, bulundukları Whatshapp grubundan 21 Temmuz günü çıkarılmalarıyla anladı. Bunun üzerine şirket yetkililerini arayan işçilerin telefonlarına yanıt verilmedi, belediye yetkilileri de işçilerle görüşmedi. 2 ila 5 yıl arasında çalışan işçilere kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenip ödenmeyeceğine ilişkin de herhangi bir açıklama yapılmadı. Ocak ayı başında işten çıkarılan işçilerle bir araya gelen işçiler yarın Konak'ta bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Ek Hizmet binası önünde oturma eylemine başlayacak.

SEBEP GÖSTERİLMEDİ
Ocak ayından işten çıkarılan işçilerden hemşire Melisa Esen, 7 aydır hakkını aradığını söyledi. Yeni işten atılan arkadaşlarıyla birlikte mücadele edeceklerini söyleyen Esen, "Biz işimize iademizi istiyoruz. Olumlu sonuç alana kadar buradan ayrılmayacağız. Hakkımızı savunacağız" dedi.

'BİZİ İNSAN YERİNE KOYMADILAR'
Temizlik işçisi olarak 2 yıldır çalıştığını söyleyen Umutcan Yazıl da işten çıkarıldıklarını bulundukları gruba gönderilen mesaj ve gruptan atılmalarıyla öğrendiklerini hatırlatarak, "Sonuçta bir belediyesin, insanları işten çıkarıyorsun bari haber ver. Bizi insan yerine koymadılar. Umurlarında değil. 'Çıkardık, bitti. Bunlar ses çıkarmazlar' diye görüyorlar. Bizde belediye önünde eylem yapmaya karar verdik. Sonuç alana kadar mücadele edeceğiz. İnsanların da bize destek olmalarını isteriz" diyerek eylemlerine katılım çağrısında bulundu.

'TAZMİNATLARIMIZI ALAMADIK'
Temizlik ekibinde çalışan Erdal Biçer ise, günde yaklaşık 6-7 eve gittiklerini ve yoğun tempoda çalıştıklarını söyledi. Pandemi döneminde durmaksızın çalıştıklarını ifade eden Biçer, "İşten çıkarırken gerekçe bile sunmadılar. Hatta işimizi överek, çok iyi yaptığımızı anlatıyorlardı. İşten çıkarıldıktan sonra şirketle görüştüğümde 'Bizimle bir alakası yok. Belediye çıkardı' dediler. Sonuçta 4-5 sene hizmet verdik ama ne alıp karşılarına konuştular ne de tazminatlarımızı verdiler. Bundan sonrada tek bir arkadaşımız mağdur olmayacak şekilde işimizi geri istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'SONUNA KADAR BEKLEYECEĞİZ'
Hasta bakım işi yaptığını aktaran Amine Yazıl ise sonuç alana kadar belediye önünde bekleyeklerini söyledi.

Şoför olarak çalıştığını belirten Mehmet Yazıl da, haber bile verilmeden işten çıkarılmalarının barbarlık olduğunu söyledi. Muhatap dahi bulamadıklarını kaydeden Yazıl, "Resmen haksızlık. 5 sene çalıştım, yaşım 50 oldu. Bu yaştan sonra nerede çalışacağım? Bana kim iş verecek? Bundan sonraki süreçte de ne gerekiyorsa yapacağız. Belediyenin önünden ayrılmayacağız. İşimize dönene kadar buradayız" şeklinde konuştu.