16 Nisan 2024 Salı

CHP'den sosyal medya teklifine şerh

Sosyal medya düzenlemesinin kolektif dijital hafızayı sileceğini belirten CHP, yarın Meclis'te görüşülecek olan teklife şerh düştü: Teklif yasalaşırsa içerik çıkartma kapsamında zorunlu olarak tüm haberler silinecek ve tüm yolsuzluklar ve eleştirel haberler yok edilecektir.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), sosyal medyada düzenlemeleri öngören 9 maddelik "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi"ne muhalefet şerhi düştü.

Şerhte, dünya çapında internet kullanıcı sayısı verileri paylaşıldı. Buna göre, 2019 yılı itibariyle genel olarak internet kullanıcısı sayısı 4.39 milyara, sosyal medya kullanıcısı sayısı 3.48 milyara ulaşmış durumda. 2018 yılına göre Dünya'da toplam nüfus 84 milyon artarken, internet kullanıcıları sayısı 367 milyon arttı. Aktif sosyal medyada kullanıcı sayısının 288 milyon ve mobil sosyal medya kullanıcı sayısının 297 milyon arttığı belirtildi.

Türkiye'de ise 59,3 milyon aktif internet kullanıcısının bulunduğu ve bu sayının 44 milyonunun telefonlarından internete bağlandığı ifade edildi.

Şerhte, sosyal medyanın düşünce ve ifade özgürlüğünün aracı, siyasi ve sosyal kesişmelerin kavşağı olduğu belirtilerek, "Ne yazık ki Türkiye'deki mevcut siyasi ve bürokratik yönetim anlayışı, internet ve özellikle sosyal medyayı özgürlüklerin kullanımı, bireysel ve toplumsal gelişimi destekleyici bir teknoloji olarak görmektense tehlikeli ve sakıncalı olarak değerlendirmektedir" görüşüne yer verildi.

5 YILDA 16 KAT ARTTI
İktidarın teklif ile muhalif kesimlerin sesini susturmaya çalışıldığı ve düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında ciddi sorunlar teşkil edeceği ifade edildiği şerhte, 2010-2014 tarihleri arısında AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "hakaret" gerekçesiyle bulunduğu şikayet nedeniyle 8 bin 550 soruşturma açıldığı ve bin 827'sinin dava konusu olduğu belirtildi. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olduktan sonra 2015 ve 2019 yılları arasında ben yılda 16 kat artışla açılan soruşturma sayısının 142 bin 623 olduğu, dava sayısının ise 29 bin 488 olduğu ifade edildi. Bu davalarda ise 31 bin 399 kişi yargılandı.

Şerhte, konu ile ilgili şunlar kaydedildi: "Türkiye'de üzerinde en fazla hem fikir sağlanan görüş, 'iktidarın hoşuna gitmeyen görüşlerin cezalandırıldığı'dır. Özellikle Recep Tayyip Erdoğan'ın, AKP Genel Başkanı kıyafetinin üstüne cumhurbaşkanı kıyafetini de giymesiyle birlikte ortaya çıkan soruşturma ve dava sayıları bu bağlamda dikkat çekmektedir."

'İKTİDAR TEPKİLERİN ÖNÜNÜ KESMEK İSTİYOR'
Teklifin halkın haber alma hakkını engellediği ve teklif iktidarın sosyal medyayı kontrolü altına almak istediği vurgusu yapıldı. Şerhte şu ifadelere yer verildi: "Sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye'de temsilci bulundurmasından, verileri Türkiye'de depolamasına, arama motorlarından içeriklerin silinmesine ve bunların yerine getirilmemesi durumunda para cezası ve bant daraltmasına gidilmesine kadar tüm düzenlemeler, özünde bir nedenden kaynaklanıyor. AKP'de son yerel seçimlerde ortaya çıkan oy azalmasının, genç seçmenden kaynaklı olduğu yapılan tüm anketlerde gözükmekte ve her geçen gün genç seçmenler AKP'den daha da uzaklaşmakta. İktidar da bu durumu göz önüne alarak gençlerin yoğunlukla kullandığı sosyal medyayı kontrol altına almak ve buradan kendisine yönelen protesto ve tepkilerin önüne kesmek istemektedir."

'KOLEKTİF DİJİTAL HAFIZA SİLİNECEK'
Teklifin erişim engelleme ile ilgili maddelerine içerik çıkarma ibaresinin eklenmesi, kolektif dijital hafızasının silinmesine sebep olacağına dikkat çekilen şerhte, "Teklif yasalaşırsa içerik çıkartma kapsamında zorunlu olarak tüm haberler silinecek ve tüm yolsuzluklar ve eleştirel haberleri yok edilecektir. Bu durum dijital hafızanın yok olarak Z kuşağına temiz bir iktidar görüntüsü olan bir Türkiye yaratılmasına sebebiyet vererek, gerçeklerden uzaklaştıracaktır" ifadesine yer verildi.