7 Mayıs 2024 Salı

Çevre örgütlerinden belediyelere: Asfalt dökme yayalaştır

Çok sayıda çevre ve ekoloji örgütü Bursa'da yaşanan selin ardından belediyelere "asfalt dökme, yayalaştır" çağrısı yaptı.

Bursa'da meydana gelen selde 5 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından çevre ve ekoloji örgütleri belediyeye çağrı yaptı.

Bursa'da sağanak yağış başta Kestel olmak üzere kentin pek çok noktasında sele neden olmuştu. Yağışın ardından bazı dereler taşarken, taşkınlar otomobilleri ve tarım araçlarını sürüklemiş, ağaçlar devrilmiş, yollar da su altında kalmıştı. Selde en az iki kişi hayatını kaybederken, kayıp olan aranan dört kişiden 3'ünün cansız bedenine ulaşılması ile can kaybı 5'e yükselmişti.

Sel ile birlikte bir kez daha belediyelerin doğa ve toplum anlayışıyla hareket etmesini gündeme getirdi.

Çok sayıda çevre ve ekoloji örgütü belediyelere asfalt dökülmemesi konusunda çağrı yaptı. İklim krizi ve covid-19 salgınına dikkat çekilen çağrı metninde, "Asfaltın otomobil merkezli ulaşıma faydasını herkes biliyorken hala asfalt dökülüyor. Toplum olarak dökülen her asfaltın daha çok sel felaketi bugünlerde yaşıyoruz. Daha çok sıcak hava dalgası olduğunu hepimiz biliyoruz. Salgında zaten kaynaklar kıt iken hala salgını fırsata çevirip asfalt döken belediyeleri üzülerek görüyoruz. Ama şimdi asfalt dökmenin hiç sırası değil" denildi.

Belediye başkanlarına çağrı yapılan metinde, şu ifadeler yer verildi: "İklim olaylarını felakete çeviren, insanın değil otomobillerin 'iyiliğini' önceleyen asfaltı dökmeyi bırakın, mevcut yolları yayalaştırın. Arabalardan eksilteceğiniz her bir yol şeridi, korona günlerinde fiziksel mesafeyi de koruyabileceğimiz bir yaya alanı, bisiklet kullanabileceğimiz bir yol demektir. Doğa ve toplum dostu yepyeni bir belediyecilik anlayışına davet ediyoruz sizleri. Gelin, bu adımı ilk atan belediye siz  olun. Asfalt dökmekten vazgeçin; yayalaştırın."