2 Mayıs 2024 Perşembe

Çevre Mühendisleri Odası: Görevli değil, mühendisiz

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 'çevre görevlisi' adı altında verilen belgelere tepki göstererek, mühendislik diplomalarına eşdeğer tutulmaması gerektiğini belirtti.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, mühendislik diplomalarının ücret karşılığı verilen belgelere eşdeğer tutulmasına tepki gösterdi. Oda tarafından yapılan açıklamada, çevre mühendisliğinin 3-5 günlük eğitimler ile diğer meslek gruplarına 'çevre görevlisi' adı altında verilen belge ile itibarsızlaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Çevre Mühendisliği uzmanlık alanımız, Yönetmelik ile çevre kirliliğine neden olabilecek işletmelerin Çevre Mevzuatına uygunluk süreçlerini yönetmek ve değerlendirmek ile 'Görevli' tanımı içerisine sıkıştırılmış ve 4 yıllık mühendislik eğitimi ile bu çalışmaları yapma yeterliliğine sahip olduğumuz diplomalarımız 'Çevre Görevlisi' Belgesi ile 3-5 günlük eğitimler ile farklı meslek disiplinlerine açılarak itibarsızlaştırılmıştır" denildi.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, "Sağlıklı çevrede yaşama yönelik çalışmalarının en önemli parçası olan çevresel altyapı süreçleri ve çevre yönetimi; kentlerin planlanması ve yönetimi süreçlerinin tüm aşamalarında çevre boyutunun değerlendirilmesi, doğru yönetilmesi ile mümkündür. Bu noktada da konu ile ilgili uzman meslek disiplini olan çevre mühendislerinin bakış açısı ve yaklaşımı önemlidir. Çevresel süreçleri yürütecek çevre mühendisi istihdamının yetersiz olduğunu, çevre mühendisi istihdamı arttırmak yerine ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevre mühendisliği meslek alanının 'çevre görevlisi' gibi tanımlar ile farklı disiplinlere açıldığı, çevre yönetim süreçlerinin içinin boşaltıldığı görülmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Çevre mühendislerinin görev yapmadığı her alanda büyüyen çevre sorunlarının bedelinin ağırlaştığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Mesleki var oluşumuzun ana gerekçesi olan doğal varlıklarımızın, ülkemizin kaynaklarının; çevre yönetim sürecinin kamu ve toplum yararı doğrultusunda korunması ve yönetilmesi süreçlerinde; anahtar meslek dalı olan Çevre Mühendisliği meslek disiplinini itibarsızlaştıran ve iş güvencesini ortadan kaldıran sertifikasyon sistemine dayalı eğitim ve çevre yönetimi anlayışına, diplomalarımızın ücret karşılığı verilen belgelere eşdeğer tutulmasına, meslektaşlarımızın çalışma koşulları ve ücretleri ile ilgili haksızlıklara karşı mesleki mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir."