26 Nisan 2024 Cuma

Çetin Kaya'yı katleden polis aklanmak için Kaya'yı suçladı

Çetin Kaya'yı katleden polis Selçuk Ergen, yargılandığı davanın ilk duruşmasında katlettiği Kaya'yı suçladı, verdiği ilk ifadesiyle çelişti. Ters kelepçeli halde olan Kaya'nın kendisine şiddet uyguladığını öne süren Ergen, kendisini savunmak isterken silahının ateş aldığını ve nasıl olduğunu bilmediğini öne sürdü. İlk ifadesinde silahını kılıfına koymak isterken ateş aldığını söyleyen Ergen, duruşmada silahı kılıfına koyma şansının olmadığını belirterek çelişti. Dinlenen görgü tanığı ise Kaya'nın polislere mukavemet etmediğini anlattı. 

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde "dur" ihtarına uymadığı iddiasıyla set emekçisi Çetin Kaya'yı katleden polis Selçuk Ergen ilk kez hakim karşısına çıktı. 29 Kasım 2021 günü Kaya'yı katleden polis Ergen, Kaya'yı suçladı. 

Kartal'da bulunan Anadolu Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Ataş, CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda kişi izledi. 

"Kasten öldürme" suçundan hakkında müebbet hapis cezası istenen ve tutuklu yargılanan polis Ergen, duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Mahkeme heyeti, Çetin Kaya'yı katleden sanık polis Selçuk Ergen'in savunmasını dinledi. 

Kendisini savunmak adına Kaya'yı suçlayan Ergen, ilk ifadesiyle de çelişti. Silahının nasıl ateş aldığını bilmediğini öne süren Ergen, ilk ifadesinde silahı kılıfa koymaya çalışırken ateş aldığını söylerken duruşmada, "Olay öncesinde silahı kılıfına koymaya çalışmadım çünkü böyle bir fırsatım olmadı" diyerek çelişkili ifade verdi. 

Kaya'yı ters kelepçe olacak  şekilde sağ bileğinden kelepçelediklerini, silahı kılıfına koymaya çalışmadığını böyle bir fırsatının olmadığını söyleyen polis Ergen, ters kelepçeli olan Kaya'nın arkaya hamle yaparak kendisine vurduğunu iddia etti. 

Kendini korumak için Kaya'nın omzuna silahın kabzasıyla vurduğunu söyleyen Ergen, silahın bu esnada iki el ateş aldığını ve bunun nasıl olduğunu bilmediğini öne sürdü.

Duruşma, mahkeme heyetinin görgü tanığını dinlemesiyle devam etti.

Görgü tanığı, sanık polis Selçuk Ergen'in, Çetin Kaya'nın omzuna silahın kabzasıyla vurduğunu ve silahın bu sırada ateş aldığını iddia etmesine karşı Ergen'in, Kaya'nın omzuna vurduğunu görmediğini söyledi.

Çetin Kaya'nın polislere mukavemet etmediğini de belirten görgü tanığı, "Polislerden birisine herhangi bir hamle yapmadı maktul. Polislerden birisine vurduğunu görmedim" dedi. 

Dava polis Selçuk Ergen'in tutukluluk halinin devamına karar verilerek 28 Aralık'a ertelendi.