20 Mayıs 2024 Pazartesi

Çeşme 'rant ve talan projesi'ne karşı eylem

Bakanlığın hayata geçirmek istediği Çeşme Projesi'nin rant ve talan projesi olduğunun altını çizen yaşam hakkı savunucuları ve çok sayıda demokratik kitle örgütü Alaçatı Sulak Alanı'nda yaptıkları açıklamada, "Hep birlikte omuz omuza, hırsızlara, katillere, rant politikalarını karşı, Çeşme'nin çalınmasına karşı birlik olmaya söz veriyoruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Çeşme Projesi'ne tepkiler sürüyor. TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve Çeşme Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen ekoloji örgütleri Çeşme Turizm Projesi'ne karşı Çeşme Alaçatı Sulak Alanı'nda açıklama yaptı. 

Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Serpil Kemalbay, Murat Çepni ve CHP milletvekilleri de katıldı. 

GÜLER: BU İKTİDARIN KANDIRMACASIDIR
Söz alan Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, "Şu anda ayağımızı bastığımız toprak belki son gördüğümüz yer olacak. Burası Türkiye'nin en bakir kalmış yerlerinden birisi. Çeşme Projesi yürüyerek buraya doğru geliyor ve buradaki kuşlara yer kalmıyor. Milyonlarca yıldır burada yaşayan kuşlar burayı terk etmek zorunda. 'İstemezükçü, vatan haini' diye bir laf çıkardılar. Biz burada yerel halkla, yerel yönetimlerle doğru düzgün planlanmış Kocaoğlu döneminde planlama yaptırılmıştı. Böyle bir planlama olsaydı projeye destek verirdik. Şu anki projeyle 160 milyon metrekarelik bir alan, 2019 senesinde tek bir kararnameyle ranta kurban gidecek. Sayın Bakan, geçen haftalarda projeyi açıkladı, '200 tane yeni otel yapıyoruz' dedi. Yani, '200 tane yeni otelin arsasını parsel parsel satacağım' dedi. İşte Çeşme Projesi bu. Sayın Bakan, 'Çeşme'deki inekleri bile tanıdım' diyor. Ama insanlara danışmadı. Yerel yönetimlere de kısmi olarak danışıldı. Atatürk köyü kuracaklarmış! Ne Atatürk köyü! Atatürk orman çiftçiliğini yıkan zihniyete kim inanır? Bu iktidarın kandırmacasıdır" dedi. 

AKDEMİR: ÇEŞME'NİN ÇALINMASINA KARŞI BİRLİK OLACAĞIZ
TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir de yerel yönetimlere çağrı yaptı ve şöyle devam etti: "Bu alana dair; Büyükşehir Belediyesi'nin Aziz Bey döneminde hazırladığı proje var, Kalkınma Ajansı'nın hazırladığı plan var, TMMOB İKK'nın Çeşme Turizm Projesi ön raporu var, Yarımadaya Çalıştayı var ve bilirkişi raporu var. Burayı talan etmek isteyen hırssızların ise bir raporu yok. Sadece bir kararnameleri var. Davanın geldiği aşamada mahkemenin artık yürütmeyi durdurma kararı vermesi gerekiyor ama hala vermedi. Bilirkişi raporu kamu yararı olmadığını net bir şekilde ifade etti ama değişen bir şey yok. Biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Tepkinin daha da büyütülmesine ihtiyaç var. Bizler İzmirli bir seçmeniz, tek bir şeye ihtiyaç var; yerel yönetimler kendi parti programlarına uymalıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi, Urla Belediyesi ve Karaburun Belediyesi'ne sesleniyoruz. Hep birlikte omuz omuza, hırsızlara, katillere, rant politikalarını karşı, Çeşme'nin çalınmasına karşı birlik olmaya söz veriyoruz."

'PROJE ALLAYIP BULLANDI'
Basın metnini okuyan Sinan Balcılar, "Proje allanıp pullandı ve makyajlar yapıldı" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un "Bu bir Çeşme projesi değil, Ege Turizm Merkezinin Çeşme etabı" ifadelerini hatırlattı. Bilirkişi raporuna da dikkat çeken Balcılar, "O halde, yapılacak olan da bellidir, Ege'yi de ülkemizi de yaşatmak için, Çeşme Projesi derhal iptal edilmelidir.  Çeşme Yarımadası'ndaki ekolojik yıkım geri dönülemez bir noktaya ulaşmadan, bu yıkımın acilen durdurulması konusunda yetkili kurum/ kuruluşları sorumlu davranmaya, bu talan projesinden vazgeçmeye çağırıyoruz. Yaşam destek sistemi olarak görülmesi gereken bu alanlara sahip çıkmak, iyileştirmek ve korumak yerine tüm bu ekosistemlerin sağlığını geri döndürülemeyecek şekilde bozabilecek mega proje istemiyoruz.  Aksi takdirde, bu kararların altında imzası bulunanlar, gelecekte yaşanacak olası kuraklık, trafik ve koku sorunlarında, "doğal afeti" gerekçe gösteremezler. Çünkü yaşanacak her türlü sorunun faili bizzat kendileridir! Danıştay 6. Dairesini Bilirkişi Raporunun dikkate alarak doğadan, havadan, sudan, topraktan yani yaşam hakkının kutsallığı üzerinden karar vererek kararı iptal etmesini istiyoruz" diye konuştu.

'YÜRÜTMEYİ DURDURMA BEKLİYORUZ'
Projeye karşı açılan davanın avukatlarından Ömer Erlat da hukuki sürece dair bilgiler verdi. Avukat Erlat, şöyle konuştu: "Danıştay 6. Dairesi keşif ve bilirkişi incelemesi bilirkişi raporu geldi. Rapor idari işlemin bölgeleme kararının kamu yararına ve planlama ilkelerine aykırı olduğu söylendi. Normalde böyle bir rapordan sonra Danıştay'ın raporun tebliği ile birlikte yürütmeyi durdurma kararı verdiğini görüyoruz, yani beklentimiz budur. Bu rapor bize tebliğ edilirken yürütmeyi durdurma kararı ile birlikte gelmeliydi ancak geciktiğini görüyoruz.  Çok yakında bir yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz."