10 Mayıs 2024 Cuma

Çerkezoğlu: TÜİK felaketi gizleyemiyor

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, TÜİK'in verilerinin dahi enflasyon oranlarını gizleyemediğini kaydetti. Çerkezoğlu, geçinmek için insanca yaşamak için acil tedbir istediklerini dile getirdi ve talepleri dile getirdi. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK'in enflasyon verilerine ilişkin açıklama yaptı. 2022'nin ilk saatlerinde elektrik ve doğalgaza yapılan, bu nedenle 2021 enflasyon rakamlarına yansımayan ve yüzde 125'leri bulan fahiş zamlar göz önüne alındığında, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir yoksullaşma tehdidi ile karşı karşıya olduklarını dile getiren Çerkezoğlu, "Başkanlık rejimi Türkiye'yi ekonomik bir felakete sürüklerken, fatura yine emekçilere kesiliyor" dedi.

Bu ülkenin tüm değerlerini üretenler olarak bu faturayı ödemeye mecbur olmadıklarının altını çizen Çerkezoğlu, "Defalarca ifade ettiğimiz gibi bu ülkenin kaynakları bu ülkenin halkını insanca yaşatmaya yeterlidir. Yeter ki bu ülkenin kaynakları zengini zengin etmek için değil sosyal politikalar için kullanılsın" diye konuştu. 

Geçinmek için insanca yaşamak için acil tedbirler istediklerini deli getiren Çerkezoğlu, şu talepleri sıraladı:
🔹 "Bütün ücretlere asgari ücret artış oranı kadar zam, bütün hanelere asgari gelir desteği.
🔹 İşçilerin vergi yükü azaltılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı yüzde 10'a indirilsin.
🔹 Vergiye esas tarife dilimleri en az yüzde 50 artırılsın.
🔹 Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına son 3 ayda yapılan tüm zamlar geri alınsın.
🔹 Faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulsun.
🔹 Gıda ucuzlasın, tüm gıda ürünlerinde ve temel tüketim mallarında KDV sıfırlansın.
🔹 En düşük emekli aylığı asgari ücretten az olmamak üzere emekli aylıklarına asgari ücret artış oranı kadar zam yapılmalı ve EYT'lilerin emeklilik hakkı verilsin."