19 Nisan 2024 Cuma

Çerkezoğlu: Mücadeleyi büyütüyoruz

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, Ankara'da yaptıkları açıklamada, ILO 190 SAyılı Sözleşme imzalanana kadar mücadele edeceklerini vurguladı. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 190 sayılı İş yerinde Şiddet ve Tacizin Önlenmesi Sözleşmesi'nin onaylanması talebiyle başlattıkları kampanya kapsamında Sakarya Caddesi'nde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve çok sayıda DİSK üyesi katıldı.  Açıklamanın yapıldığı alanda "ILO 190 sözleşmesi uygulansın" pankartı açılırken "Ücret eşitliği hemen şimdi", "190 sayılı ILO Sözleşmesini uygula" "Kadınlar yürüyor, mücadele büyüyor", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "6284 sayılı yasayı uygula" yazılı dövizler taşındı. Açıklamada ayrıca, mor renkli DİSK Kadın Komisyonu önlüğü giyildi ve mor şapkalar takıldı.

ÇERKEZOĞLU: MÜCADELEYİ HEP BİRLİKTE BÜYÜTECEĞİZ
Söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu, ILO Sözleşmesinin onaylanması için bir yıllık kampanya başlattıklarını kaydetti. Kampanyanın ilk adımını İstanbul'da attıklarını, ikinci ayağını ise Ankara'da gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile verdiklerini ifade eden Çerkezoğlu, mücadelelerini diğer bölgelerde de sürdüreceklerini belirtti.

"İstanbul sözleşmesinin onaylanması ve uygulanması için meydan meydan, kent kent, iş yeri iş yeri bu mücadeleyi sürdürüyoruz" diyen Çerkezoğlu,  kadınların 2 hafta boyunca hazırlanan kokartlarla iş yerlerinde, belediyelerde, fabrikalarda ve hastanelerde olacaklarını ifade etti. İş yerlerinde başlayan bu iradeyi Meclis'teki siyasi partilere kadar bütün muhataplarıyla buluşturacaklarının altını çizen Çerkezoğlu, "ILO 190 Sayılı Sözleşme imzalanana kadar da bu mücadeleyi hep birlikte büyütme kararlılığındayız" mesajı verdi.

'HAYATIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Ardından DİSK Kadın Komisyonu adına Zeynep Mucukgil basın metnini okudu. Mucukgil, DİSK olarak ILO 190 sayılı Sözleşme'nin onaylanması ve etkin bir biçimde uygulanması için başlattıkları kampanyaya işaret etti. Mucukgil, "Emeğimize, ekmeğimize ve hayatlarımıza sahip çıkacağız" diye ekledi. 

Mucukgil, şu talepleri sıraladı: 
 "İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın.
25 Haziran 2021'de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı Sözleşme onaylansın.
Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.
Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.
İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.
Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır."

Eylem, "Kadınlar birlikte güçlü", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor" sloganlarıyla sona erdi.