9 Mayıs 2024 Perşembe

Çerkezoğlu: Kaynakları 'geçinmek istiyoruz' diyenler için kullanın

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, ekonomik gelişmelere ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan'ın "kaynak var" açıklamasına dikkat çeken Çerkezoğlu, eğer kaynak varsa onun halklar için kullanılması gerektiğini vurguladı. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu adına ekonomideki son gelişmelere ilişkin Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu açıklama yaptı. "TÜİK'in sakladığı işsizlik, pahalılık, zamlar, faturalar belimizi büküyor" diyen Çerkezoğlu, vergideki adaletsiz düzenin devam ettiğini vurguladı. 

'DAHA DA PERVASIZLAŞMAKTADIR'
Çerkezoğlu, "AKP iktidarı bir süredir, 'düşük faiz' politikası adı altında bankaları enflasyonun çok altında bir faiz oranı ile fonlarken onlardan yüksek faizle borçlanmaktadır. Ancak bu da yetmemiş, fakirden alıp zengine veren bu ekonomi politikası 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' macerasıyla daha da pervasızlaşmaktadır" dedi.

"Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" düzenlemesinin ülkenin geleceğini ipotek altına alan bir macera olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Döviz kurunun ne kadar yükseleceği, bu mevduatların toplam faturası belirsizdir. Türkiye'nin 80 milyon yurttaşı, sayısı birkaç yüz bin olan zenginlere borçlandırılmaktadır. 'Ekonomik kurtuluş savaşı' sloganları atılırken ülkenin geleceği dolara avroya endekslenmiştir" ifadelerini kullandı. 

'KAYNAKLARI HALK İÇİN KULLANIN'
Ülke kaynaklarının "geçinmek istiyoruz" diyen işçi, emekçi, emekli, emekli bile olamayan EYT'liler, işsizler, küçük esnaf, çiftçiler ve dar gelirliler için kullanılması gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, şöyle devam etti:

"İşçilerin vergi yükü azaltılsın. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi oranı yüzde 10'a indirilsin. 2022 yılı için yapılan gelir vergisi tarife değişikliği tatmin edici olmaktan uzaktır. Vergiye esas tarife dilimleri en az asgari ücret artış oranında artırılsın.

Faturalar hafifletilsin; elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına son 3 ayda yapılan tüm zamlar geri alınsın. Faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

'HALKLARIN YAŞANTISI GARANTİNİ ALTINA ALINSIN'
Gıda ucuzlasın; tüm gıda ürünlerinde ve temel tüketim mallarında KDV sıfırlansın. Emekli aylıkları asgari ücret düzeyine çıkarılsın Tüm maaş ve ücretler asgari ücret artış oranı kadar artırılsın. Emeklilikte Yaşa Takılanların emeklilik hakkı verilsin. Ekonomik kara kışa girerken halkın devletten beklentisi, az sayıdaki servet ve sermaye sahibinin döviz gelirlerini ve faiz gelirlerini güvence altına alması değildir. Halkın devletten beklentisi, kendi yaşamını, geçimini güvence altına almasıdır.

Kimse ama kimse 'kaynak yok' diye halkın aklıyla dalga geçmesin, istendiğinde kaynak bulunduğunu biliyoruz! Bizler işçi sınıfının ve halkın geçim kavgasını her alanda büyütmeye, meydanlarda, sokaklarda, iş yerlerinde haykırmaya devam edeceğiz. Zengine değil emekçiye kaynak! Sosyal devlet, sosyal adalet!  Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza!"