18 Mayıs 2024 Cumartesi

Çerkezoğlu: İstanbul Sözleşmesi bizimdir

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi iddiasıyla Meclis’te kurulan komisyonun İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilme nedenlerini perdelemek amaçlı olduğunu belirten DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, sözleşmeden çekilme kararı geri çekilmeden komisyonda yer almayacaklarını dile getirdi. Çerkezoğlu, İstanbul Sözleşmesi ve kadınların kazanımları için hakları için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İstanbul Sözleşmesi ve "kadına yönelik şiddet" ile ilgili Meclis’te kurulan komisyon hakkında açıklama yaptı.

Kadınlara yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddet en üst perdeden devam ederken evde, sokakta, işyerinde kadınlara yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve mücadele edilmesi amacıyla hazırlanan ve Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediklerinin altını çizen Çerkezoğlu, sözleşmenin etkin bir şekilde uygulanması gerekirken imzacı olmaktan çekilme kararının kabul edilemeyeceğini belirtti.

Kadına yönelik şiddetin sebeplerinin tüm yönleriyle araştırılarak alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyonun İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararını perdelemeye dönük olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Adı geçen Meclis Araştırması Komisyonu'ndan gelen toplantı davetine İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi kararının geri çekilmemesi halinde katılmayacağımızı bildiriyoruz. Sözleşmeler, koşullarına uyulması yasayla desteklenmiş olan hukukî işlemlerdir ve sözleşmeyi tek taraflı olarak ortadan kaldırma tutumu değişmeden söylenecek sözlerin, bağıtlanacak sözleşmelerin de hiçbir hükmü olmayacaktır. TBMM'nin oy birliğiyle kabul ettiği, kadınların önemli bir kazanımı olarak kabul edilen bir sözleşmeyi tek bir imza ile, tek taraflı olarak ortadan kaldıran yaklaşımdan vazgeçilmediği müddetçe bu komisyona katılmamız mümkün değildir" dedi.

Kadınların ikincilleştirilmesine ve kadınlara karşı cinsiyetçi tutumlara karşı mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Çerkezoğlu, "Bir kez daha söylüyoruz ki İstanbul Sözleşmesi bizimdir. Sendikaları, meslek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini, kadınlardan yükselen sesi büyütmeye, başta İstanbul Sözleşmesi ile ILO'nun 190 sayılı Sözleşmesi olmak üzere haklarımızı koruyan ve geliştiren her türlü yasaya ve sözleşmeye sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yaşamak haktır, İstanbul Sözleşmesi, kadınları ve kız çocuklarını yaşatır" ifadelerini kullandı.