26 Nisan 2024 Cuma

Çerkezoğlu: Emeklilik gönüllü bir tercih olmalı

Zorunlu emekliliğin Anayasaya aykırı olduğunu kaydeden DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, Çalışma Bakanlığı ve iktidara Anayasaya aykırı maddeyi derhal değiştirmeye ve emekliliği herkes açısından gönüllü bir tercih olarak tanımlamaya çağırdı.

DİSK Eş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun katılımıyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi önünde eylem yaptı. "Zorunlu emeklilik Anayasaya aykırıdır. Zorunlu emekliliğe hayır" yazılı pankart ve dövizlerin taşındı eylemde; tüm taşeron işçilerine amasız fakatsız kadro, EYT mağduriyetine son verilmesi ve zorunlu emekliliğin sona ermesi talepleri sıralandı.

Söz alan Çerkezoğlu, EYT düzenlemesiyle ilgili zorunlu emeklilik kaldırılmadığı takdirde yüzbinlerce işçinin zorunlu olarak emekliye ayrılacağını söyledi. Zorunlu emekliliğin Anayasaya aykırı olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, "Ve bu düzenleme bir KHK ile yapıldığı için Anayasa Mahkemesine götüremedik. Halen yürürlükte. Şu an yapılacak düzenlemeyle zorunlu emeklilik uygulamasının mutlaka kaldırılması gerektiğini söylüyoruz. Çalışma Bakanlığını ve siyasi iktidarı bu Anayasaya aykırı maddeyi derhal değiştirmeye ve zorunlu emeklilik uygulamasını kaldırmaya çağırıyoruz. Emekliliği herkes açısından gönüllü bir tercih olarak tanımlamaya çağırıyoruz" dedi.

2008 yılında yapılan düzenlemeyle emekli aylıklarını bağlama sisteminin değiştiğini, oranların düşürüldüğünü, aylıkların alt sınırının kaldırıldığını ve milli gelir artışından alınan payın yüzde 30'a gerilediğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Sistematik bir biçimde emekli aylıkları asgari ücretin altına geriledi" ifadelerini kullandı.