1 Mayıs 2024 Çarşamba

'Ceren'e aile ve polis işbirliğiyle şiddet uygulandı'

İzmir'de polis tarafından gözaltına alındıktan sonra kendisinden 2 gün haber alınamayan YDK üyesi Ceren Ağaç Ankara'da açıklama yapıldı. YDK'liler, Ceren'e cinsel işkence, aile ve polis işbirliği ile fiziki ve psikolojik şiddet uygulandığını söyledi.

Yeni Demokrat Kadın (YDK) üyeleri Ankara'da açıklama yaparak, İzmir'de 8 Mart çalışması sırasında gözaltına alınarak aile ve polis işbirliğiyle işkence yapılan Ceren Ağaç'a destek verdi.

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen YDK'liler adına Yelda Öztürk açıklama yaptı. 21 Şubat günü gözaltına alınan Ceren'den 2 gün boyunca haber alınamadığını söyleyen Öztürk, Ceren'in polisin cinsel şiddetine maruz kaldığını hatırlattı. Ceren'e aynı zamanda aile ve polis işbirliğiyle fiziksel ve psikolojik işkence yapıldığını anlatan Öztürk, gözaltı muayesinde polis şiddetine ilişkin darp raporu verilmediğini söyledi.

17 yaşındaki Ceren Ağaç'ın çocuk şubeye götürüldüğünü serbest bırakılacağı söylenmesine rağmen iki gün boyunca akıbetinin belirsiz bırakıldığını kaydeden Öztürk, baskı ve bilgi kirliliği karşısında kadın dayanışması sonucunda Ceren'e ulaştıklarını vurguladı.

Ailenin yönlendirmesiyle Ceren'in Çocuk Esirgeme Yurduna yerleştirildiği bilgisini aldıklarını aktaran Öztürk, "Ceren'e çıplak arama işkencesi ve zorla banyo yaptırmak gibi insanlık onuruna aykırı suçlar işlendiğini, aile ve polis işbirliği ile aktivistimize 3 gün boyunca fiziki ve psikolojik çok boyutlu şiddet uygulandığını öğrendik. Arkadaşımıza uygulanan bu şiddet ataerkil sistemin tüm kadınlara uyguladığı baskının bir parçasıdır. Yaşamak isteyen kadınların, LGBTİ+'ların mücadelesini engelleme çabalarının en somut örneğidir" dedi.

Baskı ve yıldırma politikalarına kadın ve LGBTİ+ mücadelesiyle karşı durduklarını belirten Öztürk, "Yaşasın kadın mücadelemiz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz demeye ve sokakları, meydanları öfkemizle doldurmaya devam ediyoruz. Tüm baskı ve engelleme çabalarına karşı kadın mücadelesini yükselterek arkadaşımız Ceren'i bulduğumuz gibi kaybettikleri, katlettikleri tüm kadın ve LGBTİ+'ların hesabını sormaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.