28 Nisan 2024 Pazar

Çepni'den kriz açıklaması: Bu karanlığa mahkum değiliz

Meclis Genel Kurul'da konuşan HDP Milletvekili Çepni, krizin  sermaye düzeninin krizi olduğunu kaydetti ve "Bu düzeni değiştireceğiz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda konuştu. Kriz sermaye düzeninin krizi, kriz sarayın krizi diyen Çepni, rant, soygun ve sömürü düzeninin krizine karşı en baştan beri "biz, aynı gemide değiliz" dediklerini hatırlattı.

Çepni, "Ekonomi düzeni, sermaye kar odaklı düşünür. Şirketlerin ve sermayenin dini imanı paradır, kardır. İşte, AKP de ülkeyi bir şirket gibi yönetirken bunu böyle yapıyor. 'Büyüme' dedikleriyse beton blokların büyümesidir. Halkın cebinden kamu kaynaklarının hortumlanmasıyla yapılan 'süper projeler' diye tarif edilen projeler halkın kalkınması demek değildir, halkın olanın şirketlere hortumlanması demektir" dedi. 

Türkiye ekonomisinin dışa bağımlı bir ekonomi olduğunun altını çizen Çepni, hükümetin son dönemde çok konuştuğu "ihracatın" yüzde 70'inin ithal girdilere bağlı olduğuna dikkat çekti. Bu söylemin hiçbir karşılığı olmadığını dile getiren Çepni, "Tek karşılığı milyonlarca işçinin ve emekçinin açlık pahasına güvencesiz çalıştırılmasıdır" yorumu yaptı. 

"Çin modeli" denilen şeyin de tam olarak işçi ve emekçinin açlık pahasına güvencesiz çalıştırılması olduğunun altını çizen Çepni, şöyle devam etti: "Bunun için de mutlak bir sessizliğe, mutlak bir itaate ihtiyaç var; AKP ve saray rejimi tam olarak bunu yapmaya çalışıyor. Bugün gelen zamlara, yoksulluğa karşı tek bir sözleri yok. Döviz düştü, zamlar yerinde sayıyor, artıyor, tek bir sözleri yok.

Tek sözleri yine aynı, Terör hamaseti, iç düşman, dış düşman hamaseti.

Biz şunu söylüyoruz: Pir Sultan Abdal'ın dediği gibi 'Bozuk düzende sağlam çark olmaz.'

Bu düzeni değiştireceğiz, bu düzeni değiştirmek için mücadele edeceğiz; buna mahkum değiliz, bu kan emicilere mahkum değiliz, hep birlikte bu karanlığı aydınlığa çevirebiliriz."