17 Mayıs 2024 Cuma

Çepni'den hükümete müsilaj için çözüm önerileri

Meclis'te gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan HDP Milletvekili Çepni, Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilajın çözümü için önerilerde bulundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Marmara Denizi'ni tehdit eden müsilaj krizine dikkat çeken Çepni, "Bizim bir Çevre ve Şehircilik Bakanımız var Murat Kurum, birilerinin himayesi olmadan iş yapmaz bir bakanlık. Bu bakanlık sermaye şirketlerinin CEO'su bile değil. Sermaye şirketlerinin basit bir aparatına dönüşmüş bir bakanlıkla karşı karşıyayız. Ağzından düşürmediği 'irilerinin himayesinde caf caflı parlak projeler. Her gün açıklamaya devam ediyor. Şimdi müsilaj meselesi ortada iken, kuraklık ortada iken, ormansızlaşma meseleji ortada iken bakanlık Kanal İstanbul'da ısrar etmeye devam ediyor. Kanal İstanbul meselesi müsilaj söz konusu olduğunda son çivi niteliği taşıyan bir proje "dedi. 

'MARMARA'YI KURTARMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR'
Hükümetin rant ve doğa düşmanı sermaye odaklı politikalarını hatırlatan Çepni, "Müsilaj meselesinde çözüm önerilerimiz şudur. Bilim insanlarının ortaya koydukları çözüm önerileri şudur: Marmara çevresindeki bu derin deşarj sisteminden vazgeçilmelidir. Biyolojik arıtma  modelinde hamle yapılmalıdır. Şu anda bundan kurtulmak için kısa ve orta vadede bütün bu şirketlerin, tesislerin çalışmaları derhal durdurulmalıdır. Bu yapılmadığında bugün ya da yarın müsilajdan kurtulmak mümkün değildir. Marmara'yı kurtarmak mümkün değildir" ifadelerini kullandı. 

'MÜSİLAJ VE MAFYA DÜZENİ İLİŞKİSİ'
Halka ve doğaya karşı her türlü suçu işleyen faşist ittifakın rant söz konusu olduğunda yan yana geldiğini söyleyen Çepni, müsilaj ve mafya düzeni meselesinin ilişkisinin bu olduğunu belirtti. 

Partisi HDP'ye dönük saldırıları ve kapatma davasına ilişkin ise Çepni, HDP'ye dönük kapatma davasının AKP'sinden MHP'sine, çetelerine kadar gündeme getirildiğini söyledi. Çepni, şöyle devam etti: "Sarayın bir odasına dönüştürülmüş mahkemeler, savcılar, hakimler ortaya bunca pislik serilmesine rağmen tek bir soruşturma açmaz iken, bugün aldıkları talimatlarla HDP'ye dönük kapatma davası açtılar.

'BU MAFYA DÜZENİNİ YIKMAK İÇİN ÖRGÜTLENEREK MÜCADELE EDELİM'
Halkların Demokratik Partisi bir halk hareketedir. Ezilenlerin, demokrasi, özgürlük hareketedir. Kökleri tarihtedir. HDP'yi kapatmak bu mücadeleyi engelleyemez. Dün engelleyemediği gibi bugün de engelleyemeyecek. Yaşanacak olan şey şudur; bu zulüm iktidarı, bu mafya düzeni yıkılacak, demokratik, eşitlikçi, özgür bir iktidar kurulacak. Bunu kuracak olan da öyle videolar falan değil, halkların dost doğru mücadelesidir. Halkların baş eğmeyen mücadelesidir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Halklarımıza bir kez daha şu çağrıyı yapıyoruz. İşçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere şu çağrıyı tekrarlıyoruz. Bizi kurtaracak olan kendi kollarımızdır. Biz bu ortaya serilen pislikleri dikkatlice izliyoruz. Fakat buradan çıkarttığımız sonuç bunlardan bir medet ummak değil, kendi mücadelemizi kararlıca sürdürmektir. O yüzden, örgütlenelim. Mücadelemizi yükseltelim. Bu faşist mafya düzeni yerle bir edelim."