17 Mayıs 2024 Cuma

Çepni: Türkiye dünyanın atık çöplüğü haline geldi

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP Milletvekili Çepni, 2004 yılından bugüne Avrupa ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların miktarının 173 kat arttığını ve Türkiye'nin dünyanın atık çöplüğü haline geldiğini söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin dünyanın çöplüğü haline geldiğine dikkat çekti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un dünyada çevrecilik konusunda şampiyon bir pratik sahibi gibi davrandığını söyleyen Kurum, fidan dikmek ile ormanı aynılaştıran, bir ormanın yüzyıllarda oluştuğunu bilmeyen ya da bilmek istemeyen bir iktidarla karşı karşıya olunduğunu söyledi. 

'2020 YILINDA 659 BİN TOP PLASTİK ATIK İTHAL EDİLMİŞ'
Türkiye'de 2004 yılından bugüne Avrupa ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların miktarının 173 kat arttığını söyleyen Çepni, "Avrupa'dan 2019 yılında 582 bin ton plastik atık ithal edilmiş, 2020 yılındaysa 659 bin ton plastik atık ithal edilmiş. Bunu AKP yapmış başka biri değil" dedi. 

'AKP DEMEK RANT VE KAR DEMEK'
Türkiye'nin etkili bir atık yönetimi olmadığını dile getiren Çepni, "Çöplerin ayrıştırılması, yıkanması, kategorize edilmesi ekonomik değil, ekonomik olmadığı için ithal ediyor; AKP demek rant ve kar demek. Ormanlar da kesilir çöpler de ithal edilir. Son bir yılda ithal izinli şirket sayısı 130'dan 400'e çıkmış; çok karlı bir alan, 400'e çıkmış. Türkiye'de 250 bin ton atık toplama ve dönüştürebilme kapasitesi var fakat bunun çok çok ötesinde bir ithal politikası var. Plastik atıklar, atık ithalatı yasaklanmalıdır, atık toplama işçileri de güvenceye kavuşturulmalı, sosyal ve ekonomik hakları sağlanmalıdır" diye konuştu. 

'NİYE GAZİEMİR'İ TEMİZLEYEMİYORSUNUZ'
Türkiye'nin nereden geldiği belli olmayan zehirli atık ülkesi olduğunu kaydeden Çepni, şöyle devam etti: "İzmir Gaziemir'de terk edilmiş bir fabrika sahasında nükleer atık kalıntıları vardır. 13 yıldır bu devlet, her türlü kurumuyla, bu zehirli atığı temizleyememektir. Soruyorum buradan bir kez daha; niye Gaziemir'i temizleyemiyorsunuz?

'ALİAĞA, TÜRKİYE'NİN ÇÖPLÜĞÜ'
Yetmiyor, Türkiye genelinde kanser oranının 4 katı fazla kanser vakası olan Aliağa'da, bir gemi bekleniyor. Asbest yüklü, zehirli bir gemi. Aliağa, Türkiye'nin çöplüğü. O asbest yüklü zehirli gemiyi Aliağa'ya getirtmeyeceğimizi buradan bir kez daha söylüyoruz. AKP zehir ithal eden bir iktidardır. Ama bakanlıkları da bu zehirli politikaları ambalajlamakla görevli şirketlerin aparatına dönüşmüştür. Bunu reddediyoruz."