18 Mayıs 2024 Cumartesi

Çepni, Rize'de yaşanan sel ve heyalan felaketini Meclis'e taşıdı

HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, 7 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Rize'deki sel ve heyanlana ilişkin soru önergesi verdi. 

Küresel iklim krizi etkilerinin en çok yaşandığı Karadeniz Bölgesi'nde, her yıl sıklıkla yaşanan sağanak yağışlar sonucunda sel ve heyalanlar meydana geliyor, can kayıpları yaşanıyor. 

Rize'de meydana gelen sel ve heyelan felaketinde de 7 kişi hayatını kaybetti. 

Yaşananları doğal afet olarak değerlendirmenin mümkün olmadığının altını çizen HDP İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

HDP Milletvekili Murat Çepni'nin Kurum'a yönelttiği sorulardan öne çıkanlar şöyle:
"Rize'de yaşanan sel felaketinin ardından ne gibi önlemler alınmıştır? Halkın yaşadığı mağduriyetler nasıl giderilecektir?
Sel felaketine neden olan etkenler tespit edilmiş midir? Her sel felaketi sonrasında ilgili Bakanlar, bölgede sadece inceleme mi yapmaktadır? Sel felaketleri sonrasında somut adımlar neden atılmamaktadır?
Sel felaketinde can ve mal kaybı yaşandığı için, bu felaketleri önleyici tedbirler almayan yetkililer hakkında işlem yapılacak mıdır?
2019 yılında açıklanan Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı uygulamaya konulmuş mudur? Bu plan dâhilinde Karadeniz Bölgesinde ne gibi çalışmalar yapılmıştır Uygulamaya konulmadı ise gerekçesi nedir?
Karadeniz Bölgesinde, HES'lerin, madenlerin, yapılaşma alanlarının, sanayi tesislerinin, iklim değişikliği, çevre, tarım, su varlıkları ve yaşam alanları üzerindeki olumsuz etkilerinin belirlenmesi için çalışmanız var mıdır? Bu konuda ilgili Bakanlıklar ve kurumlar ile işbirliğiniz var mıdır?
Sel felaketleri ve can kayıpları yaşanmaması için; orman alanlarının, tarım alanlarının imara açılması, dere yataklarının değiştirilmesi, dolgu alanları yaratılması gibi insan yaşamını hiçe sayan ranta dayalı politikalardan vazgeçilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
Karadeniz bölgesinde yeni HES projesi izni verilmemesi konusunda çalışmalarınız var mıdır? Bu konuda ilgili Bakanlık ile işbirliği yapacak mısınız?
Son beş yılda Rize'de kaç bina imar affından yararlanmıştır? Kaç bina imara aykırı olduğu için yıkılmıştır? Kentsel dönüşüm programında olan kaç alan vardır? Eylem planının açıklandığı 12 Temmuz 2019 tarihinden bu yana kaç yeni inşaat projesine izin verilmiştir?
Bakanlığınız, Karadeniz Bölgesi'nde yıllardır yaşanan sel felaketlerinin nedenleri ve çözümleri ortada iken, bu konuda hiçbir somut adım atmamış; can ve mal kaybının yaşanmasına göz yummuştur. Siyasi sorumluluk alarak istifa etmeyi düşünmüyor musunuz?"