19 Mayıs 2024 Pazar

Çepni: Önerilerimiz sermayeye çare için değil emekçiler lehinedir

Plan, Bütçe Komisyonu'nda Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine konuşan HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Bizim önerilerimiz sermayeye çare için değil emekçiler lehinedir" dedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Plan, Bütçe Komisyonu'nda Maliye BAkanlığı bütçesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
 
Çepni, "Tartıştığımız bütçe yapılan sunumda da görüldüğü üzere, son derece eksik ve zayıf bir bütçe, eksikliği şu: İşçinin, emekçinin, yoksulların derdine derman olmaktan ziyade, sermayenin derdine derman olmak için bin dereden su getirmeye çalışan bir bütçe" diye belirtti.
 
AKP öncesi ücret zammının yıllık ortalaması yüzde 4,4, AKP döneminde ise yüzde 0,9 olduğunu ifade eden Çepni konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yüzde 99'da emekçiler milli gelirin yarısını alırken şimdi üçte 1'ini almaktadırlar. Ülkedeki paranın yarısı nüfusun binde 2'sinin elindedir. Toplumun yüzde 20'si yani 16 milyon kişi açlık, yüzde 80'i yani 64 milyon kişi de yoksulluk sınırının altındadır. 14,4 milyon yurttaş genel sağlık sigortası primi ödeyememektedir. Yaşamak için yardıma ihtiyaç duyan 10 milyon insan vardır. AKP öncesi işsizlik yüzde 7, on altı yılda ise işsizlik ortalama yüzde 11 olmuştur. On beş yılda 20 bin 447 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. 32 milyon kişi kredi kartı borçlusu, kredi kartı borçlarının yarısı gelirinin 5 bin TL'nin altındadır. Geliri bin TL altında olan borçlu sayısı ise 4 milyondur. Yani kredi borçları lüksten değil, en basit yaşam ihtiyaçlarını karşılamak içindir. Bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyememiş kişi sayısı aileleriyle birlikte 10 milyondur."
 
AKP'nin krizi aşma modelinin emekçileri daha da yoksullaştırma, mülksüzleştirme üzerine kurulu olduğuna dikkat çeken Çepni, "Bakanlar Kurulunun neredeyse tamamen patronlardan ve şirket yöneticilerinden oluşması bunun göstergesidir" diye kaydetti.
 
'BİZİM ÖNERİLERİMİZ SERMAYEYE ÇARE İÇİN DEĞİL EMEKÇİLER LEHİNEDİR'
 
"Bizim önerilerimiz sermayeye çare için değil emekçiler lehinedir" diye vurgulayan Çepni, şöyle konuştu: "Özelleştirmeler durdurulmalı, KİT'ler yeniden kamulaştırılmalı, işçi temsilcilerinin de içinde olduğu demokratik biçimde toplum için üretime geçilmelidir. İflas eden, üretimi durdurulan büyük işletmeler kamulaştırılmalıdır. Tarımda üretici, köylü kooperatifleri desteklenmelidir. Hazine arazileri topraksız köylülere kooperatif kurmaları için verilmelidir. İşsizlerin ve yoksulların, yoksulluk sınırı altında olan hanelerin bireysel kredi ve kredi kartı borçları silinmelidir. Toplu işten çıkarmalar yasaklanmalı, sendikalaşma önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Ücret, hak, dayanışma ve benzeri tüm grev türleri tanınmalıdır. Lokavt yasaklanmalı, sendikalara konulan iş yeri ve iş kolu barajları kaldırılmalıdır. Taşeron sistemi kalkmalıdır."
 
Yaşanan ekonomik krizin sebebinin AKP'nin yüzde 1'in iktidar olması olduğunu belirten Çepni, "Yüzde 1'in iktidarı olanlar, milyonlarca işçiyi, yoksulu, emekçiyi değil, bir avuç sermayenin çıkarı üzerine politika yapanlardır. İşçi sınıfı ve emekçilerin buna karşı geliştirdiği mücadele hepimizin mücadelesidir. Biz bu mücadeleye yüzümüzü dönüyoruz, yerimiz onların yanıdır. Halklarımıza ve işçi sınıfına sırtını dönenlere karşı da mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıyoruz" dedi.