18 Mayıs 2024 Cumartesi

Çepni: Mahkeme başkanı talimatla çalışıyor

Sincan Hapishane Kampüsü'nde devam eden Kobanê davasını değerlendiren HDP milletvekili Çepni, mahkeme başkanının aldığı talimatla hareket ettiğini kaydetti. Görüntü de dahi bir mahkemeden söz edilemeyeceğini dile getiren Çepni, bu zamana kadar ortaya çıkan tek şeyin iddiamenin hukuksuzluğunun teyidi olduğunu belirtti. 

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 28'i tutuklu 108 kişi hakkında açılan davayı değerlendirdi. 

Görüntü olarak dahi mahkemenin, bir mahkeme olmaktan uzak olduğunun altını çizen Çepni, "Heyet bir talimat almış, kendini bu talimatı uygulamakla yükümlü görüyor. Bu mahkemenin selameti esas olarak, talimat alan mahkeme başkanının, tutsak arkadaşlarımıza had bildirmeye çalışması" dedi.

İddianamenin dayanaksız, hukuksuz olduğunu defaatle ortaya koyduklarını hatırlatan Çepni, ortaya çıkan tek şeyin iddianamenin tümüyle hukuksuzluğunun teyidi olduğunu kaydetti. Çepni, heyetin ısrarla aldığı emri yerine getirmeye çalıştığını  dile getirdi ve ekledi: "Ne mahkeme ne de tiyatro denebilir."

Kobanê direnişine ilişkin gerçeklerin açığa çıkarılması için çok sayıda önerge verdiklerini ve reddedildiğinin altını çizen Çepni, değerlendirmesine şöyle devam etti: "6 sene sonra açıldı dava. Bu bir öç alma operasyonu, öç alma davasıdır. Kobanê'de IŞİD'le hükümet arasındaki ilişkiler açığa çıktı. 7 Haziran'a denk getirilen bir süreç de var. HDP'nin kapatılma davası da bu tarihe denk getirilmek istenmişti. '7 Haziran'ı asla unutmayın' diyen bir Erdoğan var. Bütün tablo bir pazılın parçaları. Gizlenen bir durum da yok ortada. Kobanê davası dediğimiz şey IŞİD'in yenilgisinin hesabının HDP'ye sorulması. 7 Haziran'da kaybeden iktidarın HDP'yi tasfiye etmesi. 

Peker'in ortaya koyduğu bizim çok daha net bildiğimiz, dile getirdiğimiz gerçeklere ilişkin ortada ne savcı var ne hakim. Her şey ulu orta döküldü ama HDP'liler, demokrasi güçlerine karşı savcılar talimatların peşinde canhıraş koşuyor. Kobanê kumpas davası da HDP kapatma davası da bir siyasi kumpastır. Mahkeme salonlarında HDP yargılamaya devam ediyor. Sokakta da halklarımıza bu gerçeği anlatmaya çalışıyoruz."