29 Mart 2024 Cuma

Çepni: Krizden kurtulmanın yolu faşizme karşı mücadelede

ESP'nin İzmir'de düzenlediği "Kapitalizm krizdir, çözüm sosyalizmdedir" panelinde konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Savaşa karşı çıkmadan, ekolojik ekonomik, kadın ve işçi sınıfının mücadelesi verilemez. Bütün bu güçlerimizi birleştirip savaşa hayır demediğimiz sürece AKP faşizmini bitiremeyiz? dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), "Kapitalizm krizdir, çözüm sosyalizmdedir" şiarıyla İzmir'de panel düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni ve DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı ve KHK ile içinden atılan eğitim emekçisi Ebru Dinçel'in konuşmacı olduğu panel, Konak İlçesi Kültürpark Gençlik Tiyatrosunda yapıldı.
 
KRİZDE KADINLARIN YÜKÜ KAT KAT ARTTI
 
"Ekonomik kriz kadın ve KHK direnişi" hakkında konuşan Ebu Dinçel şöyle dedi:
"Kadınların bir de görünmeyen emeği var. Ev içinde kadınların verdiği emek hem değersizleştiriliyor, hem de ücretsizleştiriliyor. Kadınlar dünyanın her yerinde düşük ücret alıyor ve bu kadınların en önemli sorunlarından biridir. Kadınların yüzde 74'ü işsizlikle karşı karşıyadır. Uzun çalışama saatleri hem kadınlar hemde erkekler için sorunken, uzun çalışma saatleri kadınlar için iki kat sorunludur. Buna çifte vardiya deriz. Kadınlar bu kadar sömürüye maruz kalırken 'Neden politik sahada daha az görünür oluyorlar' diye tartışıyoruz. Aslında bir çok işi birlikte yapmaya çalışan kadınların herhangi bir sendikaya veya partiye üye olması için zamanı kalmadığını biliyoruz. Yine kadınların yüzde 92'sı sendikasızdır. Kıdem tazminatı, emeklilik haklarının kazanılması önemli bir sorun olarak kadınların önünde duruyor. Yine kadınlar olarak iş yerlerinde uğradığımız mobing, taciz baskı var. Kadınlar için en büyük sorun aslında şuan güvencesiz iş yaşamıdır. 'Ekonomik krizde en fazla kadınlar etkileniyor' demiştik ve bugün bunun sonuçlarını görüyoruz. Bütün kapitalist yapılar hatta sendikalar da bile kadınları en başta vazgeçileceklerin başında geliyor. Kapitalist yapılar kriz dönemlerinde açığa çıkan iki yüzlü bir politika var. Krizin başında önce kadınları işten atılırken, işçiye ihtiyaç duyduğu anda yine ucuz iş gücü kapitalist güçler kadınları işe alır. Türkiye'de kadınların yarısı asgari ücretin altında çalışıyor. Biz kadınlar ekonomik krizde pazar pazar, market market dolaşıyoruz. Nerede bir ucuzluk varsa onu bulmaya çalışıyoruz. Kadınlar bu ekonomik krizi daha az zararla atlatmak için çaba harcıyoruz ve kadınların iş gücü kat be kat bu süreçte arttı."
 
DOLARLA ALIŞVERİŞ YAPIYORUZ
 
"Ekonomik kriz ve sınıf hareketi" başlığı altında konuşan /Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, birçok şirketin bu süreçte konkordata ilan etmeye başladığını ifade etti. Saygılı, sendikal mücadeleyi güçlü tutmak gerektiğine işaret ederek, krizin her alanda yaşandığını belirtti. Saygılı, "Krizin olup olmadığını nereden öğreniriz. Enflasyona, asgari ücrete ve gelen zamlara bakmak gerekiyor. Bu günleri bize mumla aratacak günler geliyor. Bazı marketler yüzde yüz zam yapmış durumda. Biz TL ile alışveriş yapmıyoruz, biz dolarla alışveriş yapıyoruz. Bunu görelim. Türkiye'nin borçlarının bir kısmı bankaların olabilir ama büyük oranı 16 yıldır bizi yöneten iktidarındır. İktidar 16 yıldır aldıkları borçları betona yatırdı. Önümüzdeki günlerde ne olacak biliyor musunuz? Az işçiyi çalıştırıp onlardan kar etmeye çalışacaklar. Ücretleri sabitleyecekler. Çalışan 5 işçinin de sesi işini kaybetme korkusuyla çıkmayacak. Ama biz çözümsüz değiliz, çözüm bizdedir. Buna inanmaya ihtiyaç var. Krizi aşmanın yolu küçük büyük demeden bir araya geleceğiz ve krizi onlara yükleyeceğiz. Gücümüz var biraz dağınık olabilir ama halka gitmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
SAVAŞA VE SÖMÜRÜYE KARŞI ÇIKMADAN KRİZDEN KURTULUNMAZ
 
Son olarak, "Ekonomik kriz ve savaş" konusuna dikkat çeken HDP Milletvekili Murat Çepni, krizin kapitalist sistemin sonucu olarak ortaya çıktığını kaydetti. Çepni, "AKP döneminde en çok büyüyen sanayi savaş sanayisidir. Kapitalizm krize girdiği anda önce savaşa silaha yatırım yapar.  Bütün dünyada bir kriz var ve bu kriz karşında yükselen bir faşizm var. Trumpvari, Putinvari ve Tayipvari bir dönemle karşı karşıyayız. SADAT'ın bu dönemde nasıl büyüdüğüne bakmak lazım. SADAT, TÜSİAD'ın sermayesini bile aşmış durumdadır. AKP'nin en büyük savaşı gerçeğe karşı açtığı savaştır. Faşizme yada AKP'ye karşı çıkan herkes 'terörist' ilan ediliyor. AKP ve sermayedarların da en fazla korktuğu şey, bu direnişin bir sinerji yaratmasıdır" dedi.
 
Krize karşı "Ne yapmak gerekiyor?" sorusu etrafında birleşmek gerektiğine vurgu yapan Çepni, "Savaşa karşı çıkmadan, ekolojik ekonomik, kadın ve işçi sınıfının mücadelesi verilemez. Bütün bu güçlerimizi birleştirip savaşa hayır demediğimiz sürece AKP faşizmini bitiremeyiz. Dersim'de yaşanan orman yangınları, Kürt halkına yürütülen savaşı durdurmadığımız sürece ormanları koruyamayız. Faşizme karşı sosyalizmin güncel olduğundan hareketle, somut adımlar atmak gerekiyor. Yerel seçimler bunun için bir fırsattır. Fiili meşru mücadele hattına yüklenmemiz gerektiğine bir kez daha vurgu yapmak gerekiyor" diye konuştu.
 
Panel soru cevaplarla son buldu.