6 Mayıs 2024 Pazartesi

Çepni: 'Kral çıplak' demeye devam edeceğiz

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni. Meclis'te yaptığı konuşmada, "'Padişahım çok yaşa.' seslerinden başka ses duymak istemiyorsunuz ama biz HDP olarak da, bu ülkenin devrimcileri, demokratları, sosyalistleri olarak da 'Kral çıplak.' demeye devam edeceğiz" dedi.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda kooperatiflerle ilgili, 6. madde üzerine söz alarak yürütülen tartışmaları ve ilgili maddeyi değerlendirdi.
 
Çepni, "'Barış' diyoruz, 'Kahrolsun HDP' deniyor. Şimdi, en çok duyduğumuz laflardan bir tanesi: 'Bu halk bize oy veriyor.' Şimdi, biz 'hırsızlık' diyoruz, 'Ama bu halk bize oy veriyor.' deniyor. 'İstismar' diyoruz, 'Bu halk bize oy veriyor.', 'bütçe' diyoruz, '17 yıldır bütçe yapıyoruz.' diyor. 'Savaş' diyoruz, 'Kahrolsun HDP' deniyor. 'Barış' diyoruz, 'Kahrolsun HDP' deniyor. 'İşçi sınıfı ölüyor.' diyoruz, 'Ama büyüyoruz, kalkınıyoruz.' deniyor. 'Doğa talanı var, yaşanılmaz hâle geldi coğrafyamız.' diyoruz, 'Ama büyüyoruz.' deniyor, 'hastane turizmi' deniyor, 'doğa turizmi' deniyor. Şimdi, biz ne dersek diyelim, AKP'nin bir spot cümlesi var ama onların deyimiyle bile, YSK'nın açıkladığı rakamlara bile bakarsanız, seçim sonuçlarına bakarsanız bu toplumun yüzde 50'si AKP'li değil, AKP'nin politikalarını doğru bulmuyor" dedi.
 
AKP YÜZDE 1'İN İKTİDARIDIR
 
Karadeniz'in bir çöplüğü dönüştüğü, yaylaların tarumar edildiğini, oraların "turizm" adı altında sermayeye peşkeş çekildiğini söyleyen Çepni,  AKP'nin Karadenizli milletvekillerinin görmemelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Çepni, "Dolayısıyla ortada düpedüz bir tercih vardır. Biz o yüzden, AKP'ye yüzde 1'in iktidarı derken bundan dolayı söylüyoruz. AKP, sermayenin iktidarıdır; AKP, rantın iktidarıdır. Dolayısıyla şöyle söylersek daha doğru olur: Bir rant ittifakıdır, bir rant koalisyonudur, bir savaş koalisyonudur. Dolayısıyla ortada, bir niyetten bağımsız, doğrudan bir tercih vardır. Yani 'İşçi sınıfının lehine hiçbir karar yok.' derken, 'Emekçiler lehine hiçbir yasa yok.' derken, AKP, tercihini beslendiği kaynaklara yaparak sermayeden yana tutum alıyor" diye kaydetti.
 
AKP ÖLÜMÜ GÖSTERİP SITMAYA RAZI EDİYOR
 
Çepni konuşmasını şöyle sürdürdü: "AKP'nin 'Biz her koşulda oy alırız.' demesinin de sebebi şudur: Bu halk, AKP'nin politikalarını doğrulamıyor; tam tersine, AKP, insanları, ölümü gösterip sıtmaya razı ediyor. Demokrasi, değişim, Avrupa Birliği söylemleriyle geldiler, insanlarımızı yedeklediler fakat devletleştikçe karşıtlarına dönüştüler; olan düpedüz budur ve bugün AKP, kendi gerçekliğini 'Ben olmazsam kaos olur.', 'Ben gidersem bombalar patlamaya devam eder.', 'Ben olmazsam analar ağlamaya devam eder.' edebiyatı üzerinden geliştiriyor.
 
GELİN BİR SEÇİM DENETLEME MODELİYLE SEÇİMLERE GİDELİM
 
"Burada şu çağrıyı yapıyoruz: Gelin, buyurun, ortak belirlediğimiz -uluslararası olabilir, ulusal olabilir- bir seçim denetleme modeliyle seçimlere gidelim. Herkes eşit biçimde konuşabilsin, herkes eşit biçimde propaganda yapabilsin, herkes eşit biçimde seçim sürecini değerlendirsin.
 
'KRAL ÇIPLAK' DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ
 
"Bugün, AKP'li olmayanın, AKP'ye üye olmayanın konuşmaya hakkı yok. Bugün basınla ilgili konuşuyoruz, sanatçılarla ilgili konuşuyoruz yani siz bunun farkında değil misiniz? Elbette farkındasınız. Sizin temel olarak o üstünde yürüdüğünüz siyaset, kendinden olmayanın düşmanlaştırılması siyasetidir. Dolayısıyla bu koşullarda kitleler, korku üzerine, yarattığınız korku siyaseti üzerine tercih yapmak zorunda kalıyorlar. Biz 'seçilmiş eş başkanlarımız' derken siz 'kahrolsun HDP' diyorsunuz, 'terör iş birlikçisi' diyorsunuz. Biz 'AİHM kararları' derken siz aynı şeyi söylüyorsunuz. Biz 'açlık grevleri' derken, 'tecrit' derken siz yine savaştan başka bir şey söylemiyorsunuz. Biz 'Savaştan besleniyorsunuz.' derken, 'Bu bütçe savaş bütçesidir.' derken tam olarak kastettiğimiz buydu.
 
"'Padişahım çok yaşa.' seslerinden başka ses duymak istemiyorsunuz ama biz HDP olarak da, bu ülkenin devrimcileri, demokratları, sosyalistleri olarak da 'Kral çıplak.' demeye devam edeceğiz."
 
AKP BÜTÇESİNDE HALKLAR LEHİNE BİR ŞEY YOK
 
"AKP'nin bütçesinde halklar lehine hiçbir şey yok." derken bu kooperatifler meselesi de tam olarak böyle olduğunu vurgulayan Çepni, "Kooperatifler, halkın tüccara, sermayeye karşı kendi emeğini koruduğu birliklerdir. Fakat 'Bugün biz bu ülkeyi bir şirket gibi yöneteceğiz.' diyen AKP Genel Başkanının söylemine uygun olarak bu kurumlar da halkın inisiyatifine alınarak şirketleştiriliyor, anonim şirket gibi yönetilmeye çalışılıyor. Aslında halkın küçük de olsa bir üretim aracı alınarak tıpkı Tonya'da süt kooperatifinin kapatılması gibi, İzmir'de TARİŞ işçilerinin işten atılması gibi" dedi.
 
TARİŞ İŞÇİLERİNİ SELAMLIYORUM
 
İzmir'deki TARİŞ işçilerini salamlayan Çepni, "Direnişlerine sahip çıkacağımızı buradan bir kez daha ilan ediyorum" diye belirtti.
 
Çepni, "Sonuç olarak bu iktidar korkudan beslenen bir iktidardır. Korku zulümden gelir. Bu kadar korkunun sebebi budur. Biz Gezi derken bu kadar saldırıya uğramamızın sebebi budur. Gezi'den korkunun sebebi budur. Dolayısıyla bu halk bu zulüm iktidarına karşı örgütlenecek, mücadele edecek, yalana karşı gerçeğin savunusunu yapacaktır. Biz buna yürekten inanıyoruz, bunun içerisinde olacağız" diye konuştu.