26 Nisan 2024 Cuma

Çepni: Hayvan katliamı iktidarın politikalarından kaynaklı

Bütçe ve Plan Komisyonunda söz alan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, hayvana yönelik işkence başta olmak üzere her türlü suçun kedinden geçmiş bir psikopat yapmış gibi yansıtıldığına dikkat çekti. Hayvana yönelik her türlü  şiddetin iktidarın politikalarından kaynaklandığının altını çizen Çepni, "Hayvanlara dönük geliştirilen işkenceci, katliamcı bir politika. Bunu protesto ediyoruz, bunu kınıyoruz, bunu reddediyoruz, buna 'dur' demeliyiz; bu katliam hızla ve hızla engellenmelidir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Plan ve Bütçe Komisyonunda söz aldı. İslamcı tek adam rejiminin bütün sorunları tek dokunuşla çözeceği iddiasını hatırlatan Çepni, Çorlu tren katliamında çıkan tahliye kararını hatırlattı.

'ÇORLU  TREN FACİASI SARAYIN EN TİPİK ÖRNEĞİ'
Çepni, "Bütün bu süreç boyunca, Soma'dan bu davaya çok hızlı kararlar veriliyor, saray istiyor ve mahkemeler bunu emir telakki ediyorlar. 25 insan hayatını kaybetti ve beş yıldır adalet arıyor insanlar ve bugün tutuklu tek sanık da tahliye edildi. Şu anda Çorlu tren faciasından tutuklu tek bir insan, tek bir sorumlu yok. İşte, sarayın başarısının en tipik örneklerinden bir tanesi" dedi.

'AYTEN ÖZTÜRK NEREDE İŞKENCEDE TUTULDU'
2018 yılında Lübnan'da MİT tarafından kaçırılan ve altı ay sistematik işkence gördükten sonra Türkiye'ye teslim edilen Ayten Öztürk'ün 3 buçuk yıl hapis cezası sonrası ev hapsinde tutulduğunu hatırlatan Çepni, bir itirafçının ifadesiyle iki ağırlaştırılmış müebbet verildiğini kaydetti. Çepni, "Soruyoruz: MİT bu yöntemleri kullanıyor, hangi yasaya dayanarak bunu kullanıyor? Altı ay boyunca Ayten Öztürk nerede işkenceyle tutuldu, altı ay boyunca? Hangi yetkiyle bunu yaptı?" ifadelerini kullandı.

'HAYVANA YÖNELİK KATLİAMLARA DUR DEMELİYİZ'
Hayvanlara yönelik işkenceyi hatırlatan Çepni, şöyle devam etti: "Konya Belediyesinin hayvan barınağında yaşanan işkenceli cinayet işlendi. Oradaki resmi yetkililer küreklerle hayvanları katlediyor ve bu görüntüler sosyal medyaya yansıdı, insanın izlemeye bile dayanamadığı görüntüler bunlar. Aynı şey Ankara Mamak'ta da yaşanıyor, Mamak'ta da küpeli hayvanlar zorla kaçırılmaya çalışılıyor ve orada bir avukat da darp edildi dün. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı açıklama yaptı, açıklamada bu duruma el koyulduğunu ve sorumlulara soruşturma başlatıldığını duyurdu.  Bu açıklamaya bakarsanız sanki kendinden geçmiş bir psikopat bir hayvanı katletti gibi algılanıyor oysa görüntülere bakıldığında, bu tesise bakıldığında ki tesis AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın öve öve bitiremediği bir tesis bunun bireysel, tekil bir örnek olmadığı çok açık ve net ortada; bu, bir politika, son dönemde yaşanan bazı olaylardan kaynaklı hayvanlara dönük geliştirilen işkenceci, katliamcı bir politika. Bunu protesto ediyoruz, bunu kınıyoruz, bunu reddediyoruz, buna 'dur' demeliyiz; bu katliam hızla ve hızla engellenmelidir."

25 Kasım yürüyüşlerine yönelik polis saldırısı ve işkenceli gözaltılara da tepki gösteren Çepni, "İşte, Cumhurbaşkanlığı sistemi budur" vurgusu yaptı.