6 Mayıs 2024 Pazartesi

Çepni: Evde kal çağrısı kime yapılmaktadır?

Meclis'e verdiği soru önergesinde "Evde kal" çağrılarının çalışmaya zorlanan işçi ve emekçileri kapsamadığına dikkat çeken HDP İzmir Milletvekili Çepni, önceliğin halk sağlığı mı yoksa şirketlerin zarar etmemesi mi olduğunu sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında hükümet yetkilileri tarafından yapılan "Evde kal" çağrısının kime yönelik olduğunu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a sordu.

Çepni, Meclis'e verdiği soru önergesinde; her alandan "evde kal" çağrısı yapılırken iş ve emekçilerin yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmak zorunda bırakıldıklarını kaydetti. Çepni, özellikle fabrika, şantiye gibi bir çok sayıda insanın çalıştığı alanlarda herhangi bir tedbir alınmadığının altını çizdi. "Bu alanlarda çalışmalar olduğu gibi devam etmektedir. Özel sektörde bir çok iş kolunda başta kadınlar olmak üzere emekçiler işten çıkmaya zorlanmakta veya ücretsiz izne çıkarılarak açlığa terk edilmektedir" diyen Çepni, Bakan Selçuk'a şu soruları sordu:

Evde kal çağrısı yapılanlara çalışmak zorunda olan işçiler dahil değil midir?
Evde kalmak, virüse karşı mücadelede en kritik adım ise iş yaşamının halen sürüyor olması nasıl açıklanabilir?
İktidar korona virüse karşı mücadele ederken halk sağlığını mı yoksa şirketlerin zarar etmemesini mi öncelikli görüyor?
Cumhurbaşkanının açıkladığı destek paketinde çalışanlardan ziyade büyük şirketlere destek olunduğu eleştirilerine ne diyorsunuz?