19 Nisan 2024 Cuma

Çepni: Erdoğan Gezi'yle yetinmeyerek Kuzey Suriye'ye saldırıyı devreye soktu

Erdoğan'ın yürüttükleri ittifaktan rahatsız olduğu için Gezi'ye saldırdığını söyleyen HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, Gezi'yle yetinmeyerek Kuzey Suriye topraklarına, Şengal'e saldırı konseptini devreye soktuğunu belirtti.
Demokrasiye Çağrı Grubu tarafından, Bursa'da Karaman Dernekler Yerleşkesi'nde 'Yerel Demokrasi Buluşması' gerçekleştirildi.
 
Demokrasi Buluşması'na HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, ESP, EMEP, Yeşiller Sol Gelecek Partisi, Nilifer Kent Konseyi, Pir Sultan Abdal Kültür derneği. BATİS, BAMİS ve CHP katıldı.
 
Buluşmada söz alan katılımcılar, nasıl bir yerel demokrasi nasıl bir yerel yönetim üzerine tartışmalar yürüttü.
 
Yerel yönetimlerde söz sahibi olmak için temsili değil doğrudan demokrasi vurgusu yapılan buluşmada, halkın yerel yönetimlerde söz hakkı olması gerektiği belirtildi.
 
Demokrasi Buluşması'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP olarak yerel seçimlerde ikili bir seçim taktiği yürüttüklerini söyledi. Çepni, "Bir tanesi kayyumların geri alınmasıdır. Kayyumlar en nihayetinde halkın iradesinin gasbı anlamına geliyor. Fakat atanan kayyumlar büyük bir heveskarlıkla, büyük bir şişirilmiş balon projelerle Kürt halkının gönlünü fethedecekleri üzerine gelmişlerdi. Bu tutmadı. Kürt halkı bu kayyum projesini yırtıp çöpe atmış durumda. Şu anda orada tabeladan ibaretler. Halkın yüzüne bakamaz haldeler" dedi.
 
HDP'nin kayyum belediyelerini alma iradesinin olduğunu ifade eden Çepni, "Sadece onları almanın yanı sıra üzerine 30-40 belediyeyi daha alma konusunda bir irademiz var. Bu şu açıdan önemli, gasbedilen belediyenin yeniden alınmasından ziyade aslında Kürt halkının statüsünün yerle bir edilmesine karşı bir devrimci bir hamle olarak değerlendiriyoruz" diye belirtti.
 
Yerel seçimde ikinci taktiklerinin AKP'yi geriletmek olduğunu vurgulayan Çepni, "Bu da şöyle; sadece kayyumların alınması yetmez AKP'nin ve Cumhur İttifakı dediğimiz faşist bloğun bir bütün geriletilmesi ve mevzi kaybetmesini sağlamak gerekir. Bunun için de demokrasi güçlerinin parçası olarak halkımız için, ülkemiz için, doğa için en doğru ve en gelişkin demokrasiyi kurmak açısından kendimize görev edinmiş bulunuyoruz" diye konuştu.
 
Batıda ittifak olmadan AKP'yi geriletme politikasınını hayata geçirilemeyeceğini söyleyen Çepni, bunun da belli başlı ayaklarının olduğunu kaydetti. Çepni, bunu şöyle tarif etti: "Halktan yana, rantçı olmayan, doğadan yana, kadın özgürlük çizgisine sahip bir belediye anlayışı etrafında kiminle bir araya gelebilirsek geliriz."
 
HDP'nin ittifak çalışmasının AKP/Saray iktidarını tedirgin ettiğini vurgulayan Çepni, "Bütün politikası ittifakı engellemeye yönelik. Bakın en son Gezi'ye dönük yaptıkları saldırı tam da aslında budur. Gezi'ye yapılan saldırı tek başına bir ayaklanma pratiğine doğal olarak bir karşılık değil. Gezi'de bir araya gelen demokrasi güçlerinden korkuyor. Yani orada yaşam alanına müdahale edilenler, düşüncesine müdahale edilenler, nasıl yaşayacağına müdahale edilen bütün insanlar Gezi'de biraraya geldiler. Gezi'yi tehlikeli yapan buydu. Bugün de seçim politikası olarak Gezi'ye saldırmaya başladı" diye belirtti.
 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Gezi'yle yetinmeyerek Kuzey Suriye topraklarına, Şengal'e saldırı konseptini devreye soktuğunun altını çizen Çepni, "Cumhur ittifakı seçim politikasını savaş konsepti biçiminde geliştiriyor. Oradan karşısındaki ittifakı bölmeyi, parçalamayı hem de kendi ittifakını güçlendirmeyi amaçlıyor" diye vurguladı.
 
Çepni konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Bunun karşısında biz şu çağrıyı tekrar tekrar yapıyoruz. İktidarın bu saldırılarına rağmen demokrasi güçleri kendi ilkeleri etrafında sıkı sıkı durmalıdır. Taleplerinin etrafından örgütlenmeli ve ısrarla durmalıdırlar. Kendi programlarını güçlü bir şekilde dillendirmelidir. Bu karanlık propagandanın etkisinde kalarak demokrasi güçlerinin ittifakını zayıflatmamalıdırlar."