1 Haziran 2024 Cumartesi

Çepni: Depremlerdeki yıkımın sorumlusu AKP iktidarıdır

Paris’te düzenlenen panelde konuşan Çepni, HDP’nin antifaşist mücadelenin merkezi olduğunu belirtti, “Esasta tüm olup bitenler bir devrim ve karşı devrim çarpışmasıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Çepni, Fransa’nın başkenti Paris’te iki ayrı panele katıldı. Çepni, Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği’nin (ACTİT) davetlisi olarak katıldığı “Türkiye’de siyasal durum ve birleşik mücadelenin görevleri” gündemli panel, devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşu ve depremde yaşamını yitirenler anılarak başladı.

Konuşmasına, Elazığ ve çevre illerde meydana gelen depremde yaşamını yitirenleri anarak ve yaralılara geçmiş olsun dileklerini ileterek başlayan Çepni, “AKP halk düşmanı siyasetinin doğrudan sonuçlarından bir yenisini daha bize yaşatmış oldu” dedi. Deprem vergisi adı altında toplanan 70 milyar paranın ne olduğunu defalarca kez sorduklarını, iktidardan bir yanıt alamadıklarını, yine binlerce toplanma alanına ne olduğuna dair sordukları sorulara da yanıt alamadıklarını vurgulayan Çepni, paraların Kanal İstanbul gibi bilim dışı projelere aktarıldığını söyledi.

Bu depremin AKP-MHP koalisyonun bir cinayeti olduğunu ifade eden Çepni, “Burada meselenin halkların, ezilenlerin AKP ile birlikte, ‘ortak acılara ortak gözyaşı dökmekten’ farklı olarak hesap sorması gerektiğini, ortak acılara ortak üzülmekten ziyade tam tersine, özellikle bu konuda siyaset üretmenin gerektiğini” vurguladı. İş cinayetlerinde, kadın cinayetlerinde olduğu gibi bu katliamlarında AKP-MHP koalisyonunun sorumluluğuna dikkat çekti.

Ekonomik kriz, iklim krizi, kadın katliamları,işgalci sömürgeci savaş politikası ve buna karşı gelişen direniş çizgisine dair politik durum değerlendirmesi yapan Çepni, AKP’nin şiddet, kan ve savaştan beslenerek kendini ayakta tutmaya çalıştığını ancak halklar ve emekçiler üzerinde rıza üretemediğini belirtti. HDP üzerindeki siyasi soykırım saldırısı ve tasfiye saldırılarıyla tüm toplumu sindirme, ezme konsepti geliştirdiğini söyleyen Çepni, tüm örgüt ve örgütlenmelerine saldırıldığını, bu anlamda örgütlü mücadelenin son derece önemli olduğunu vurguladı.

HDP’nin antifaşist mücadelenin merkezi olduğunun altını çizen Çepni, “Esasta tüm olup bitenler bir devrim ve karşı devrim çarpışmasıdır. İşçi sınıfı ve emekçiler, kadın ve gençler olarak daha yaygın ve güçlü örgütlenme, faşizm karşısında birleşik mücadeleyi yükseltmeyi büyüteceğiz” şeklinde konuştu.
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, aynı gün Türkiyeli ve Kürdistanlı göçmenlerin yoğunlukta olduğu Villiers- le Bel Kürt Kültür Merkezin’de de başka bir panele katıldı.