28 Nisan 2024 Pazar

Çelik: İşçi ve emekçilerden alınıp sermayedarlara verilecek

Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklama sırasında döviz kurundaki hızlı düşüşü değerlendiren Marksist Teori yazarı Çelik, bu hamleyle, sermayedarlara dövizdeki artıştan kaybettiklerinin ödeneceğinin garantisinin verildiğine işaret etti. Bunun maliyetinin işçi ve emekçilerin cebinden ödeceğine dikkat çeken Çelik, bu sabah vergilerde yapılan artışın bunu doğruladığını vurguladı.

Kabine toplantısı sonrası Tayyip Erdoğan açıklama yaptığı sırada, dün gün içinde yükselen döviz kurunda hızlı bir düşüş yaşandı. Dün 19 liraya kadar yükselen dolar 13 liraya, 20,79'u gören euro 14,65'e geriledi.

Döviz kurundaki düşüşe ilişkin değerlendirmede bulunan Marksist Teori yazarı Olcay Çelik, "20 Aralık akşamı yapılan şey, parasını TL mevduat faizine yatıranlara dövizdeki artışlardan kaybedecekleri farkın ödenmesinin garanti edilmesi ve dövize olan talebin bu yolla frenlenmesiydi" dedi.

'ZENGİNLERİN KARDAN ZARARI HALKA YIKILACAK'
Vergi gelirlerinin yüzde 70'ten fazlasının işçi ve emekçiden kesilenlerden oluştuğuna dikkat çeken Çelik, "Şirketler zaten doğru düzgün vergi ödemez. Onlar vergiden 'kaçınabilir', olmadı vergisizlik cennetlerine kaçırabilir. Dolayısıyla burada faiz ve kur arasındaki farkın 'devlet garantisi' kapsamına girmesi, faiz geliriyle geçinen bir avuç zenginin kardan zararının halka yıkılmasıdır, onların zararının toplumsallaştırılmasıdır" değerlendirmesinde bulundu.

'HAZİNEDEN ZENGİNLERE PARA AKTARILACAK'
Çelik, zenginlerinin zararının karşılanması için hazineden devasa bir kalemin aktarılacağına vurgu yaptı, bu kalemin işçi ve emekçilerin ödeyeceği vergilerle karşılanacağını kaydetti.

'YENİ VERGİ VE ZAMLAR GELECEK'
Bunun anlamının yeni vergiler ve zamların gelmesi, kamu harcamaları, eğitim, sağlık hizmetlerinin daha da kısılması olduğuna işaret eden Çelik, bu sabah itibariyle motorlu taşıtlar ve özel tüketim vergilerine gelen zamların bu durumu doğruladığını vurguladı.

'ENFLASYON ARTACAK'
Zenginden kesilen vergilerin devamlı düştüğünü, yapılan harcamaların ise arttığını kaydeden Çelik, yeni para basımı ve enflasyonda yaşanacak artışa işaret etti: "Ayrıca muhtemelen tonla para da basılacak. Bu yüzden enflasyon artışı devam edebilir. 21'i sabahı motorlu taşıtlar ve özel tüketim vergilerine gelen zamlar bunu doğruluyor. Özetle, kuru Erdoğan değil, biz düşürüyoruz. 'Devlet garantisi' bizim emek-zamanımız, meslek hastalığımız, canımız. Bu, bir sınıftan diğerine kaynak aktarımı operasyonu. Devlet fetişizmi ile maskelenmiş bir operasyon. Tabii, öte yandan bunun matematiksel bir sınırı var elbette. Bahse konu bu fark finanse edilebilecek bir tutar değil. Dolayısıyla bunun bir 'plan' değil, çaresizlik hamlesi olduğunu görmemiz gerekiyor. Süreç çok ama çok daha kırılgan hale geldi."