20 Mayıs 2024 Pazartesi

Çelik: Elimiz yakanızda

Kadınların Kurtuluşu Merkezi Koordinasyon üyesi Nupelda Çelik, 8 Mart'ı pandemi koşullarında karşıladıklarının altını çizdi. Ancak son bir yılda kadın hareketinin tüm engellemelere rağmen sesini yükselttiğini kaydederek, sokakta olmaya devam edeceklerini söyledi, "Elimiz; kadın katillerinin, erkek yargının, transfobiklerin, homofobiklerin, taciz-tecavüzcülerin, göz yumanların ve kayyumların yakasında" dedi.

Kadın katliamları, kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüzlerin giderek arttığı bir dönemde kadın örgütleri 2021 8 Mart'ına hazırlanıyor. Pandemi ile birlikte artan kadına yönelik şiddet, kadınlara yönelik devletin artan faşist saldırganlığı, çıplak arama, gözaltında tacize karşı sokağa çıkacak olan kadın örgütleri ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken nasıl yürüyeceklerini konuştuk.

'ŞİMDİ YENİ BİR SIÇRAMANIN GEREKLİLİĞİ İÇİNDEYİZ'
Kadınların Kurtuluşu Merkezi Koordinasyon üyesi Nupelda Çelik, bir yıldır devam eden pandemi sürecinde 2021 yılı 8 Mart'ını karşıladıklarını hatırlattı. Çelik, "Ancak geçen 8 Mart'tan bu yana olanları da göz önüne alarak, önümüzdeki 8 Mart'ın biz kadınlar ve LGBTİ+lar için çok daha önemli, çok daha 'gerekli' olduğunu söylemek mümkün. Bugüne kadar birlikte gücümüzle kurduğumuz bir eşikte şimdi yeni bir sıçramanın, bu gerekliliğin içindeyiz. Her sene olduğu gibi feminist/kadın öfkemizi, heyecanımızı katarak birlikte zeminlerimizde de ve Kadınların Kurtuluşu olarak 8 Mart çalışmalarımıza başladık" dedi.

'FEMİNİST İSYANI YÜKSELT, ELİMİZ YAKANIZDA
Kadınların Kurtuluşu olarak, "Feminist isyanı yükselt/#Elimiz yakanızda" şiarıyla birkaç aşamadan oluşan bir kampanya başlattıklarını söyleyen Çelik, "Yeni bir kampanyaya dönüştürmek üzerinden 8 Mart ve kadın emeği/işçiliği üzerinden 1 Mayıs hedefli bir program oluşturduk. 8 Mart öncesi çıkacak hem e-dergi, hem basılı yayın formatımızla çalışmalara başlayacağız. Bu süreçte patriyarkal kapitalizmin pek çok saldırısını ve biz kadınların çoklu direnişlerini gündemleştirdik. Pandemi içinde de sokağı, durakları, evleri görecek bu çalışmanın yanında panel ve atölye çalışmaları yapmayı da planlamaktayız" diye konuştu.

Özgün olarak bu sene birçok engel karşısında kadın dayanışması ve feminist mücadelenin, hem sokaklarda yükselttiği sesiyle hem de kurduğu güven bağıyla ivmelenerek arttığını kaydeden Çelik, kadınların, katledilmeye, tacize, tecavüze, yok sayılmaya, yoksulluğa, işsizliğe sessiz kalmadığını, hem Türkiye'de, hem Kürdistan'da, hem Avrupa'da, hem Amerika'da mücadele ettiklerinin atını çizdi.

'BİRBİRİMİZDEN, DAYANIŞMAMIZDAN GÜÇ ALIYORUZ'
Çelik, "İfşalarla, eylemlerle, grevlerle dünyanın dört bir yanında alev aldı ve bazen de mücadelesinin karşısında duran erkek egemen sistemi aleve verdi. Türkiye'de ise özellikle Kadınlar Birlikte Güçlü üzerinden, kesilmeyen bir mücadele soluğu var kadınların. 8 Mart, 25 Kasım, İstanbul Sözleşmesi, Las Tesis, 14 Şubat gibi kitlesel eylemlerde pandemiye rağmen bir araya gelen kadınlar bu soluğun kolay kolay kesilmeyeceğinin de referansı aslında. Birbirimizden, feminist mücadelemizden, militanlığımızdan ve kadın dayanışmamızdan güç alıyoruz. Elimiz; kadın katillerinin, erkek yargının, transfobiklerin, homofobiklerin, taciz-tecavüzcülerin, göz yumanların ve kayyumların yakasında" ifadelerini kullandı.

Kadınların Kurtuluşu Merkezi Koordinasyonu Üyesi Nupelda Çelik, "2021 8 Mart'ında önce 5 Mart Cuma günü Kadıköy'de 8 Mart Platformu'nun çağrıcılığını üstlendiği 8 Mart kadın buluşmasında, ardından feministlerin çağrısıyla 8 Mart Pazartesi günü feminist gece yürüyüşümüzle her zaman olduğumuz yerdeyiz" vurgusu yaptı.