29 Mart 2024 Cuma

Çay üreticileri 'yasa tasarısı geri çekilsin' talebiyle sokağa çıkıyor

Çay üreticileri Meclis gündemine getirilen Çay Kanununa karşı sokağa çıkacak. "Ekmek pahalı, emek ucuz, çay patronlarını koruyan kanun teklifine hayır" diyen çay üreticileri, "Çayımıza ve alınterimize sahip çıkıyoruz" çağrısıyla Artvin'in Hopa ilçesinde buluşacak.

Çay üreticileri, "Çayımıza ve alınterimize sahip çıkıyoruz" diyerek çay patronlarını koruyan kanun teklifine karşı sokağa çıkacaklarını duyurdu.

Artvin'in Hopa İlçesi'nde 27 Haziran Pazartesi günü eylem yapacaklarını duyuran çay üreticileri saat 16.00'da Hopa Parkı'nda buluşma çağrısında bulundu.

'ÇAY KONSEYİ ÖZEL SEKTÖRÜ ZENGİN ETMEK İÇİN KURULDU'
İktidarın Meclis gündemine getirdiği Çay Kanunu kapsamında Ulusal Çay Konseyi kurulacağına ve taban fiyatın burada belirleneceğine dikkat çeken üreticiler, taban fiyatın belirlenmesinde üreticilerin söz sahibi olması taleplerinin görmezden gelindiğine işaret etti. Çay fiyatının belirlenmesinde artık devletin de söz sahibi olmayacağını tamamen patronların insafına bırakılacağına işaret eden üreticiler, "ÇAYKUR'da bu konseyin içinde yer alacak. Taban fiyatın altında alım yapılamaz açıklamasının olmaması belirtilen fiyatın altında çay alınabileceği anlamına gelmektedir. ÇAYKUR bir ay içerisinde ödeme yaparken, özel sektör 6 ay içerisinde istediği zaman ödeme yapabilecektir. Çay Konseyi üreticiyi korumak yerine özel sektörü zengin etmek için kurulmuştur" diye vurguladı.

'KENDİ TARLAMIZIN ÇALIŞANI OLACAĞIZ'
Kanun tasarısında yer alan "sözleşmeli çiftçilik" ile ürtecilerin ÇAYKUR'a değil anlaşma yapılan özel firmalara satmak zorunda kalacağına dikkat çeken çay üreticileri, "Sözleşme yapamadığı durumda çayını herhangi bir yere satamayacak. Geçmişte özel sektörün üreticiyi mağdur ettiğini bazen de parasını vermediğini biliyoruz. Sözleşmeli çiftçilik ile kendi tarlalarımızda anlaşma yaptığımız firmanın çalışanı olacağız" diye belirtti.

'ÜRETİCİYE, ÇAYKUR İŞÇİSİNE KÖLELİK DAYATILIYOR'
Yasa tasarısının çay üreticilerini özel sektörün insafına terk ettiğine vurgu yapan çay üreticileri, ÇAYKUR'un etkisiz kılınmasıyla sadece üreticilerin değil ÇAYKUR'da çalışan işçilerin durumunun da belirsizleşeceğine dikkat çekti. Özel firmaların köylerdeki alım yerlerini satın alma yetkisine kavuşturulacağını da belirten üreticiler, "Bu kanun teklifi hem üreticilere hem de ÇAYKUR işçisine köleliği dayatmaktadır" diye vurguladı.

'KABUL ETMİYORUZ'
İktidarın Meclis gündemine getirdiği Çay Kanunu tasarısını kabul etmediklerini vurgulayan çay üreticileri, çay patronlarını değil çay üreticilerini koruyan kanun istediklerini söyledi.

Üreticiler Çay Kanunu tasarısının geri çekilmesi, emek ve alınterine sahip çıkmak için 27 Haziran günü saat 16.00'da Hopa Parkı'nda buluşacaklarını duyurdu.