17 Mayıs 2024 Cuma

'Casus kamera uygulaması şoförler için mobbingin aracı oldu'

KATAŞ-SEN, özel halk otobüslerindeki şoförlere dönük "casus kamera" uygulamasına İETT Genel Müdürlüğü önünde eylem düzenlediği eylemle tepki gösterdi. KATAŞSEN, kameraların şoförler üzerinde yarattığı baskı ve gerilime dikkat çekerek, derhal kaldırılmasını istedi.

Karayolu Taşımacılık ve Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN), özel halk otobüslerinde şoför mahallini izleyen "casus kameraların" kaldırılması için Beyoğlu'nda bulunan İETT Genel Müdürlüğü önünde eylemdeydi. "Casus kameralar kaldırılsın! Raporlar ve para cezaları iptal edilsin" pankartı açılan eylemde, KATAŞ-SEN Genel Başkanı Şahin Başaraner söz aldı.

Sendika olarak İstanbul halk otobüsü şoförleriyle birlikte aylardır otobüslerde yaşanan sorunlar, şoförlerin karşılaştığı problemler, şoförlere dönük şiddet, özlük hakları, iş güvencesi ve çalışma koşullarına ilişkin mücadele yürüttüklerini belirten Başaraner, "Bugün burada olma sebebimiz yaklaşık bir buçuk ay önce İETT Genel Müdürlüğü'nce casus kamera dediğimiz, sadece şoföre endekslenmiş, sadece şoförü hedef alan ve şoförün bütün hareketlerini denetleyen bir kameradır" dedi.

Aracın içerisindeki farklı noktalara yerleştirilen kameraların aksine casus kameranın şoför üzerinde sürekli bir baskı ve mobbing aracı haline geldiğine dikkat çeken Başaraner, kamera kayıtları bahane edilerek pek çok şoföre haksız para cezaları kesildiğini kaydetti. Başaraner, yürüttükleri imza kampanyası sonucunda 1400 şoförden imza topladıklarını ve bu imzaları bugün İETT'ye teslim ederek görüşmeleri sürdüreceklerini söyledi.

"Bizim derdimiz güvencesizlik, bizim derdimiz ekonomik haklarımızın alınması ama aynı zamanda şoförlerin bir insan olduğunun unutulmaması" diyen Başaraner, casus kamera uygulamasının Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Türkiye'deki iş yasalarına da aykırı olduğunu vurguladı. Başaraner, kameraların sesli komutlarla da şoförler üzerindeki baskıyı arttırdığını ifade ederek, kameralar sebebiyle çok sayıda şoförün işi bıraktığını dile getirdi.

KATAŞ-SEN üyeleri, basın açıklamasının ardından İETT yönetimiyle görüşmek ve imzaları teslim etmek için genel müdürlük binasına geçti.