20 Nisan 2024 Cumartesi

'Çarklar dönüyor; emekçiler, işçiler ölüyor'

DİSK, KESK, TMMOB, Ankara Tabip Odası ve ASMMMO, Soma katliamının 6. yılı dolayısıyla Ankara Tabip Odası'nda düzenledikleri basın toplantısında "Çarklar dönüyor; emekçiler, işçiler ölüyor" diye belirtildi.

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İKK, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) ve Ankara Tabip Odası, Soma katliamının 6. yılı dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.
 
Emek ve meslek örgütlerinin katliamının yıl dönümü dolayısıyla Madenci Anıtı önünde yapmak istedikleri anma etkinliğinin Valilik tarafından pandemi gerekçesiyle yasaklandığını hatırlatan Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, "Salgından kaynaklı 20 kişinin anma yapmasına izin vermediler ama biliyoruz, madenlerde yüzlerce kişi iç içe sosyal mesafe olmaksızın çalışıyor" diyerek tepki gösterdi.
 
Toplantıda konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün ise "Çarklar dönüyor; emekçiler, işçiler ölüyor" dedi. Soma katliamı üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen sıcaklığını koruduğunu dile getiren Görgün, "Soma'da 5'i mühendis, 301 maden işçisini yitirdiğimiz o günden bugüne acılarımız, yaralarımız daha da büyüdü. Dayıbaşlarına kadar uzanan bir çıkar ortaklığı, yer altında ve üstünde ortaya çıkabilecek olası vahşetin bedelini biliyor ve sonuçlarını göze alıyorlardı" diye belirtti.

Katliamdan sorumlu kişilerin cezalandırılmadığına ifade eden Görgün, "Ortaya çıkan sonuç vicdanları, adalet duygusunu tatmin etmediği gibi, kar hırsı uğruna işçilerin ölmesine, sakat kalmasına sebep olan patronlar, taşeronlar, dayıbaşları, işbirlikçi sendikalar, işçilere tekme atanlar ve siyasetin çıkar ortaklığı bir kez daha korundu, gölgelendi, sorumlular büyük ölçüde cezasız kaldı, kurtuldu. Soma bir iş kazası değil, bir cinayet ve katliamdır" diye konuştu.

Görgün, "Türkiye de her yıl 7 tane daha Soma Katliamı yaşanıyor. İş cinayetlerinin esas nedeni çarklar dönsün, işçiler ölürse ölsün şeklindeki kar hırsı, savsaklanan denetim, özelleştirmeler, üretim zorlaması ve taşeronlaştırmanın teşvik edilmesidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanını sermayeye, piyasaya terk etmek, gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almamak hata değil, bilerek, isteyerek yapılan bir tercihtir" dedi.

Görgün, alınması gereken önlemleri ise şu şekilde sıraladı: "Maden işletmelerinin ve maden havzalarının işçi mezarlığına dönmemesi için madencilerin beklentisi ve talebi bu salgın ortamında enerji hammaddesi gibi zorunlu madenlerin dışında, tüm maden ocaklarının koronavirüs salgını kontrol altına alınana kadar, gelir kaybı olamadan üretime ara vermesidir. Çalışmak zorunda olan az sayıdaki maden işletmesinde vardiyalardaki çalışan sayısının azaltılması ve fiziki mesafe dahil salgında gerekli olan tüm önlemlerin eksiksiz alınmasıdır."

Katliamı unutturmayacaklarını söyleyen Görgün, "Soma katliamını unutmamak unutturmamak hepimizin görevidir. İş cinayetlerinin olmadığı, çalışırken ölmeyeceğimiz, insanca çalışacağımız, insanca yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzeni mutlaka kuracağız" şeklinde konuştu.
 
TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu temsilcisi Seyit Ali Korkmaz ise son dönemlerde emek ve meslek örgütlerinin seçim sistemlerine müdahaleye tepki göstererek, "Demokratik olmayan yollarla baskı altında tutuluyoruz. Bunlar ile ilgili söylenecek çok sözümüz var kral çıplak demeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.