1 Mayıs 2024 Çarşamba

Caretta carettaları Port Nature Luxury otel katletti

Antalya'da yumurtadan çıkan 60 caretta caretta yavrusunu katleden otelin Port Nature Luxury olduğu ortaya çıktı. Caretta carettaların otelin plajındaki ahşap yürüme bandının altında ezilip ölmesiyle ilgili soruşturma başlatıldı.

Onlarca caretta caretta yavrusunu Port Nature Luxury Hotel tarafından katledildiği ortaya çıktı. Diken muhabiri Ayşegül Kasap sosyal medya taraması sonucunda tesisin adının Port Nature Luxury Hotel olduğunu belirledi. Diken'in aradığı resepsiyondaki görevli, caretta caretta yavrularının ölümünden ötürü üzüntüsünü belirtip yetkili bir kişiye iletmek üzere gazetecinin telefonunu aldı ancak arayan olmadı.

ÜÇ AYRI KURUM SORUŞTURMA BAŞLATTI
Yavru caretta carettaların katledilmesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü ve Serik savcılığı soruşturma başlattı.

Çevre Şehircilik Bakanlığı Antalya İl Müdürü Tevfik Altınay, inceleme yapılacağını, gerekli yaptırımların uygulanacağını iddia etti.

GENELGE UYARINCA YUVALAMA SEZONUNDA KUMSAL ÇALIŞMASI YAPILMAMALI
Antalya Belek, nesli tehlike altında olan caretta carettaların Akdeniz’deki en büyük yaşam alanı. Deniz kaplumbağası türünden olan caretta carettalar dünyada en çok Akdeniz kıyılarında, Akdeniz’de ise Türkiye kıyılarında yuvalama yapıyor.

Türkiye'de yıllık 2 bini aşkın yuvanın oluştuğu Antalya'daki Belek sahili olarak adlandırılan Kundu- Denizyaka arasındaki 30 kilometrelik sahil kesiminin önemli bir bölümünde ise oteller nedeniyle yoğun sahil faaliyeti bulunuyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın "Deniz Kaplumbağaları’nın Korunması Genelgesi"nde yer alan "Denizden itibaren ilk 65 metrenin yuvalama bandı olarak ayrılması ve bu alanda kumsal kullanımının gerçekleştirilmemesine" ilişkin maddesi caretta carettaların korunması amaçlı. 

Genelge uyarınca, yuvalama kumsallarında yer alan işletmelerin yuvalama sezonu olan Mayıs-Ekim ayları arasında kumsal çalışmalarını yapmaması caretta carettalar açısından oldukça önemli.

YUVA ÜZERİNE KURULAN YÜRÜME BANDI NEDENİYLE 60 YAVRU KATLEDİLDİ
Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD), Belek sahil bandında 23 yıldır deniz kaplumbağalarının Mayıs-Ekim ayları arasındaki yuvalama, yavruların yuvadan çıkışı, bunların kayıt altına alınması ve korunması gibi faaliyetleri yürütüyor. Belek sahilinde caretta yuvalarıyla ilgili çalışma yapan EKAD üyeleri,Port Nature Luxury Hotel’in yuvalama alanlarının üzerine ahşap yürüme bandı koyduğunu fark etti. Bandı kaldıran görevliler, yuvadan çıkan fakat yürüme bandı altında sıkışıp ölen yavru kaplumbağalarla karşılaştı. Yuva üzerine konulan yürüme bandının 60 yavru kaplumbağanın ölümüne neden olduğu tespit edildi.