18 Nisan 2024 Perşembe

Çapaklı köylüleri: Cennetin ortasına cehennemi koydurmayacağız

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı köyünde yapılmak istenen Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi'ne karşı köylüler miting yaptı. Köylüler, "Bu cennet memleketimizi zehirlemeye hiç kimsenin hakkı yok. Cennetin orasına cehennemi koymak gibi. İzin vermiyoruz" dedi.

Salihli'nin Çapaklı köyünde yapılması planlanan Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi'ne karşı köylüler, köy meydanında miting düzenledi. Köylülerin mitingine Ege Çevre ve Kültür Platformu ve çok sayıda çevre dernekleri de katılarak destek verdi. 

'YEDİĞİM DAYAKTAN UTANMIYORUM'
Adının 'Rahime' olduğunu söyleyen köylü kadın, "Ben yediğim dayaktan gram utanmıyorum. Kimseyi darp etmedim, taş atmadım ama onlar bizi döve döve ayırdılar. Bizim cennet gibi tertemiz köyümüzü kirletmek istiyorlar. Kirletmeyeceğiz" derken diğer köylü kadınlar "Yaşasın kadın dayanışması" sloganıyla destek verdi. 

Başka bir köylü kadın ise jandarma ile karşı karşıya kalmalarını şöyle anlattı: 

"O gün oradaydım. Gençlerin yediği dayağı asla unutamam. Geç vakitlere kadar ağladım. Bu cennet memleketimizi zehirlemeye hiç kimsenin hakkı yok. Bu şöyle bir durum oluyor. Cennetin orasına cehennemi koymak gibi. İzin vermiyoruz."  

Adının 'Ayşe' olduğunu söyleyen köylü kadın ise, "Biz bu santralin kurulmasını istemiyoruz. Kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur. Çapaklı köyü her zaman için temiz kalacaktır. Çapaklı köyü kadınları bu mücadelede haklıdır. Geldikleri gibi geri gitsinler. Santrali istemiyoruz" dedi.

NE OLMUŞTU?
Çapaklı köylüleri, santral ve tesis için iptal davası açmış, Salihli Kaymakamı ise dava sonuçlanana kadar çalışmalara devam edilmeyeceğini söylemişti. Kaymakamın sözüne rağmen şirket, dava sonucunu beklemeden yol yapımı için çalışmalara başlamıştı. Köylüler ise yolu kapatmış ve eylem düzenlemişti. Eylemde jandarma 24 Temmuz günü köylülere saldırmış, şiddet uyguladığı 25 köylü gözaltına alınmıştı.