29 Mart 2024 Cuma

Çapa'da 8 Mart eylemi: Adil, eşit ve özgür bir yaşam

SES Aksaray Şubesi, 8 Mart vesilesiyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yaparak "Adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkındayız" dedi.
SES Aksaray Şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yapıldı.
 
"Krize, eşitsizliğe, şiddete karşı yaşasın 8 Mart" pankartının açıldığı eylemde SES Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun, 8 Mart'ın tarihçesini ve kadın işçilerin mücadelesini ve mücadelenin bugün de devam ettiğini söyledi. Dursun, İÜ yönetiminin kendi yapacakları 8 Mart panelini "fazla siyasal" diyerek yasaklamasına tepki gösterdi.
 
Basın açıklamasını ise SES Şube Kadın Sekreteri Aynur Gürcan okudu. Gürcan, "Bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vaat etmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle bu 8 Mart'ta yine alanlardayız. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkındayız" dedi.
 
Kadınların mücadele ile elde ettiği haklarının geri alınmak istenmesine tepki gösteren Gürcan, bu saldırılara karşı mücadele etmeye kararlı oldukları belirtildi. Çocuk istismarından cinsel taciz ve tecavüze "iyi hal" indirimleri vb. yöntemlerle suçun aklanması, toplumun kutuplaştırılması gibi uygulamalara tepki gösteren Gürcan, "Eşit işe eşit ücret, iş yerlerinde ücretsiz kreş, 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesi" taleplerini sıraladı.
 
İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip de 8 Mart'ın ortaya çıkışını hatırlattı ve bugün içeriğinin boşaltılarak "çiçek böcek günü" gösterilmek istendiğini ifade etti. Kadınların haklarını erkeklerle birlikte mücadele ederek alacaklarını söyleyen Saip, mücadele çağrısı ile sözlerini sonlandırdı.
 
Eylem "Eşit işe eşit ücret", "Görünmeyen emek sesini yükselt" ve "Kadınlar şiddet istemiyor" sloganıyla sona erdi.