12 Mayıs 2024 Pazar

Bursa'da 'zamlar geri çekilsin' eylemi

Yapılan zamların geri çekilmesi için Kent Meydanı'nda açıklama yapan Bursa Demokrasi Güçleri, fedakarlık yapması gerekenin halklar değil ekonomik krizi yaratan iktidar olduğunun altını çizdi. 

Bursa Demokrasi Güçleri, son dönemde elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar için Kent Meydanında açıklama yaptı. "Elektrik ve temel tüketimde yapılan zamlar geri alınsın" yazılı pankartın açıldığı eylemin metnini Nadir Kırlılar okudu.

Her gün yapılan zamlarla ve vergilerle halkın yaşayamaz hale geldiğini kaydeden Kırlılar, "1 Ocakta asgari ücrete yüzde 50 oranında yapılan zam bir ay dayanmazken, kamu emekçileri işçiler açlığa ve yoksulluğa terk edildi" dedi. Gıda fiyatlarınında cep değil artık can yaktığını ve halkın evine etin değil derdin girdiğini dile getiren Kırlılar, çay simit hesabıyla iktidara gelenlerin milleti kuru ekmeğe muhtaç ettiğini söyledi. 

"Zamlara ve hayat pahalılığına yeter diyoruz" ifadelerini kullanan Kırlılar, "Kara kışın ortasında bu hayat pahalılığı ve ekonomik kriz içinde vatandaştan daha fazla fedakarlık beklemek aymazlıktır. Fedakarlık yapacak birileri varsa bu ülkenin kaynaklarını yağmalayanlar, paralarına para katanlardır. Bugün ülkenin birçok yerinde başta moto kuryeler olmak üzere, ayağa kalkan, zam talebiyle grev başlatan işçiler, bizlere zamlara ve yoksulluğa karşı yapılması gerekeni göstermektedir" dedi. 

Son bir yılda emekçilerin üzerine karabasan gibi çöken elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve temel gıda ürünlerine yapılan zamların geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Kırlılar, şu talepleri sıraladı:
🔹 "Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar fahiştir, kabul edilemez derhal geri alınmalıdır.
🔹 Maddi imkansızlık nedeni ile elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından     sağlanıp, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.
🔹  Enerji kuruluşları acilen kamulaştırılmalı, enerji yoluyla halkın soyulması durdurulmalıdır.
🔹 Tarıma destekler artırılmalı gıda üretimine yapılacak destekler ve üretilenlerin kooperatifler aracılığıyla halka ulaştırılması sağlanmalı, başta ekmek olmak üzere tüm gıda ürünleri halkın alabileceği seviyeye çekilmelidir.
🔹 Hızla artan fiyatlar karşısında ücretleri eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir."