1 Mayıs 2024 Çarşamba

Bursa Demokrasi Güçleri: Mülteci sorunu yaratanlarca çözülsün

Bursa Demokrasi Güçleri, sınırda bulunan sığınmacılara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Mülteci sorunu yaratanlarca çözülsün" denildi.

Bursa Demokratik Güçleri, Avrupya'ya geçmek için günlerdir sınırda bekleyen mültecilere ilişkin Bursa Akademik Odalar Birliğin'de açıklama yaptı.

Açıklamayı Bursa Demokrasi Güçleri yürütmesinden Yiğitcan Karahan okudu. "Sınıra giden insanların gaz bombalarıyla, plastik mermilerle karşılanması insanlık açısından kabul edilebilir bir durum değildir" diyen Karahan, "İki emperyalist güç Rusya ve ABD arasında birini diğerine koz olarak kullanmaya dayalı dış politikada ısrar edilmesi ülkemizi çok daha büyük bir çıkmaza sürüklemiş bulunmaktadır. Ancak, savaş ve çatışmaların bedelini yoksul halk çocukları canları ile ödüyor. Emperyalist güçler ve silah tekelleri savaştan, acıdan ve gözyaşından besleniyor" diye kaydetti.

"Suriye'den tüm yabancı güçler, emperyalistler bir an önce çekilmelidir" diyen Karahan, Suriye'nin geleceğine, demokratik bir sürecin işletilmesi ile Suriye'de yaşayan halkların karar vermesi gerektiğinin altını çizdi. Orta Doğu ve özelinde Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle 2011 yılından bu yana 4 milyona yakın Suriyeli savaştan kaçarak Türkiye'ye geldiğini ifade eden Karahan, "Türkiye'de bu insanlar 'geçici koruma' statüsünde olduğu için vatandaşlık ve çalışma izni verilememektedir" diye belirtildi.

Yunanistan sınırına giden mültecilerin gaz bombalarıyla, plastik mermilerle karşılanması insanlık açısından kabul edilebilir bir durum olmadığını söyleyen Karahan, "Ortada bir insanlık dramı yaşanmaktadır ve tüm ülkeler bu insanlara kucak açmalı, sorunun değil çözümün bir parçası olmak için sorumluluk almalıdır. Suriye'de savaş en kısa zamanda sonlandırılmalı, öncelikle bu insanların güvenle kendi yurtlarına dönmelerinin koşulları yaratılmalıdır" dedi.