17 Mayıs 2024 Cuma

'Buraya direnmeye geldik, sonuna kadar direneceğiz'

Maltepe Belediyesinde çalışan temizlik işçileri işten atılan arkadaşları için iş yerlerini işgal etti. İşgalin ardından polis saldırırken, işçiler "Ekmek yoksa barış" yok diyerek direndi.
 

Maltepe Belediyesi Temizlik Birimi, işten atılan Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası, (Genel-İş) 2 Nolu Şube yöneticisi Alkan Okuducu için şantiyeyi işgal etmesinin ardından, polis saldırdı. Saldırıda üç kişi gözaltına alırken, çok sayıda işçi gazdan etkilendi. İşçilere Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu katıldı.

Saldırı anında işçiler, "Maltepe belediyesi kendine yakışanı yaptı. Gerçek yüzünü gösterdi bize. Biz haklıyız sonuna kadar mücadele edeceğiz" diyerek tepki gösterdi.

Polis, çöp kamyonlarının belediyenin ulaşım hizmeti birimi işçileri tarafından çalıştırılması için direnen işçileri ablukaya aldı. 

İşçiler Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Maltepe İlçe Başkanı Savaş Yücel'in alana gelmesi üzerine işçiler, "Bize bu plastik mermileri niye sıktırıyorsunuz, hak hukuk adalete bu durumda nasıl sarsılıyorsunuz" diyerek tepki gösterdi.

Ablukada altında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu işçilere geçmiş olsun dileyerek, "Maltepe Belediyesi yönetimiyle defalarca sendikamız görüşmeler yaptı ama sorunları çözemedik. Ardından biliyorsunuz, şube yönetimi arkadaşımız şubemizin yöneticisi olmasına rağmen işten çıkartıldı. Ardından bu direniş süreci başladı" diye konuştu.

'EMEĞİ İÇİN MÜCADELE EDEN ARKADAŞLARIMI SELAMLIYORUM'
Maltepe belediyeden üç kişinin daha işten çıkartıldığını söyleyen Çerkezoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sizler, ekmeğinize emeğinize sahip çıkmak için bu direnişi bu mücadeleyi başlattınız. Öncelikle emeğine ekmeğine sahip çıkan ve bunun için yan yana gelen omuz omuza veren sendikalı olan, olan mücadele eden bütün arkadaşlarımı selamlıyorum. Mücadelemiz hepimize kutlu olsun. Değerli arkadaşlar, bizlerin görevimiz bu süreçlerde sorunları çözmektir. Belediye başkanlarının görevi sorunları çözümsüzlüğe sürüklemek değil var olan sorunu çözmektir."

Belediyeye çağrıda bulunan Çerkezoğlu, "Bu sorunu çözmeye bütün arkadaşlarımızın işlerine iadesini sağlayacak iş barışının adımlarını atmaya çağırıyorum" diye belirtti.

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise, yaşanan ablukanın Eskişehir'de maaşlarını alamadığı için direnen işçilerin önüne kurulan ablukaya aynı olduğuna işaret etti.

'POLİS DİKİP HAKKIMIZI ELİMİZDEN ALMAK İSTİYORLAR'
İşçinin hakkını istediği anda, karşısına patron ve polisin çıktığını vurgulayan Piroğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Patronun sadece partisi farklı, patron aynı patron. Güçleri, devletin bütün zor güçleri, işçiler, ezilenler, kadınlar nerede hakkını arıyorsa orada dikiliyor. Yasalar çıkarıyorlar, işçinin hakkını elinden alıyorlar, karşımıza polisi dikip bu hakkımızın elimizden alınmasını istiyorlar. Sanıyorlar ki, zoru dayatınca, polisi yığınca, alana gaz bombası atılınca diz çökeceğiz teslim olacağız. Buraya direnmeye geldik, sonuna kadar direneceğiz."

İşçiler, hukuksuzluk bitene kadar şantiyede olacaklarını kaydetti.