8 Mayıs 2024 Çarşamba

Bünyan Kapalı T1 Hapishanesi'nden mektup var

HDP İzmir Milletvekili Çepni'ye mektup yazan HDP PM üyesi Özdemir, hapishanede yaşanan hak ihlalerini duyurdu. 

50 günlük tutsak HDP PM üyesi Aziz Özdemir, hapishanede yaşanan hak ihlallerini duyurmak için 26 Aralık'ta Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni'ye bir mektup yazdı. Mektuba göre, 7 Kasım sabahı evine düzenlenen baskınla gözaltına alındıktan sonra örgüt üyesi olmak iddiasıyla HDP il yöneticilerinden İzzet Aslan, Zenun Orta ve Niyazi Yalçınkaya ile birlikte tutuklanan Aziz Özdemir'in hapishanesine ilk girdikleri andan itibaren yaşadıkları hak ihlalleri aslında bugün tüm cezaevlerinde yaşanan ihlallerin yeni bir örneği.

Her gün yeni bir keyfiyet, her gün yeni bir yasaklamayla karşı karşıya kalınıyor. Matbu yayınlara ulaşımlar engelleniyor. Yeni Yaşam, Evrensel ve BirGün gazetesi için yapılan taleplerin hepsi boşa çıkarılmış durumda.

En temel haklardan biri olan sağlık hakkına ulaşım engellenmektedir. Tutsaklar revire geç çıkarılıyor, ilaçları verilmiyor. Hapishanede tutsak bulunan Zenun Orta diyabet tip 2 hastasıdır ve sık sık fenalaşmaktadır. Fakat yeterli bir tedavi görmemektedir. Bir başka hasta tutsak Muş HDP İl Eş Başkanı Ferhat Çakı yüksek tansiyon hastasıdır ve revire çıkarılırken gardiyanlar tarafından sürekli sorguya çekilmektedir.

Sayımlarda tutsaklara "esas duruş" dayatılmaktadır. Açık görüşe çıkarken tutsaklara önünüzü ilikleyin yoksa görüşe çıkamazsınız gibi tehditler savrulmaktadır. Görüş esnasında tutsak aileleri gardiyanlar tarafından bakışlarla taciz edilmekte ve bunun yönetmeliğe uygun olduğu iddia edilmektedir. Tutsakların telefon hakkını kullanabilmesi için üst aramasının yanı sıra ayakkabıların çıkartılması ve hatta tutsaklar tarafından çırpılması söylenmiş, bunu kabul etmeyen tutsakların yasal hakkı olan telefon görüşmesi yapması engellenmiştir.

Tüm bu hukuksuzluğa, hak ihlallerine karşı yapılan itirazlar, şikayetler, dilekçeler geçiştirilerek tutsaklar yanıtsız bırakılıyor. Hatta çözüm yerine baskı ve zulüm daha çok arttırılıyor. Faşizm evde, işte, sokakta en çok da hapishanelerde kendini gösteriyor. Gardiyanlar tutsakları darp ediyor, kendi keyiflerine göre uygulamalarda bulunuyor fakat herhangi bir yaptırımla karşılaşmıyorlar. Devlet tarafından sırtı sıvazlanan polis, bekçi, gardiyanlar aldıkları güvenle daha çok saldırganlaşıyorlar. Hapishanelerdeki yoldaşlarımızın, mücadele arkadaşlarımızın sesini sokaklara, meydanlara taşıyarak onlara güç verebiliriz.