29 Mart 2024 Cuma

Bülent Şık'ın beraat talebi reddedildi

Gıda Mühendisi Bülent Şık'ın, kansere yol açan ürünlerle ilgili yazı dizisi nedeniyle yargılandığı davanın 2. duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Gıda Mühendisi Bülent Şık'ın, kansere yol açan ürünlerle ilgili yazı dizisi nedeniyle yargılandığı davanın 2. duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
 
Şık hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen bir araştırmanın sonuçlarını haberleştirdiği için, "açıklanması yasaklanan bilgileri açıklama" ve "göreve ilişkin sırrın açıklanması" iddialarından 12 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
 
Şık'ın avukatlarından Can Atalay söz alarak, dosyaya gelen bilirkişi raporu ile Sağlık Bakanlığı'nın raporunun savunmalarını doğrular nitelikte olduğunu ifade etti.
 
Bilirkişi raporunun, söz konusu bilgilerin sanık tarafından yayılmadığını, sanıktan önce kamuoyunca bilindiğini doğruladığını aktaran Atalay, niteliği bakımından gizli kalması gereken belgelerin Bülent Şık tarafından açıklanmadığını, ve suçun maddi unsurlarının oluşmadığını belirtti.
 
Atalay, "Yargılamayı daha fazla uzatmanın manası yok. Mahkeme bu durumda derhal beraat kararı vermelidir" ifadelerini kullandı.
 
'KORUMAK TEDAVİ ETMEKTEN ÖNEMLİDİR'
 
Hâkimin daha önce de derhal beraat talebi olduğunu ve reddedildiğini hatırlatması üzerine Atalay, bu seferki talebin farklı olduğunu, bilirkişi raporunun aynı konuyla ilgili basın yayın organlarında daha önce defalarca haber yapıldığını gösterdiğini belirtti.
 
Savunması için söz alan Bülent Şık, "Korumak tedavi etmekten önemlidir" ilkesine dayanarak beyanda bulunacağını söyledi. Şık hazırlanan bilirkişi raporunda, kendi yazılarından önce de benzer haberlerin yayımlandığının tespit edildiğini ifade etti.
 
Mahkemenin Sağlık Bakanlığı'na sorduğu soruların bakanlık tarafından net olarak yanıtlanmadığını belirten Şık, halk sağlığı söz konusu olduğu hâlde bakanlık verdiği yanıtlarla, yaptığım şeyi suç olarak nitelendirmekten öteye gitmiyor dedi. Bakanlığa şu soruyu sormak gerekiyor diyen Şık, "Araştırmadan elde edilen bilgiler insan sağlığı, özellikle de çocuk sağlığı açısından çeşitli riskler olduğunu gösteriyor. Bakanlık bu riskleri bertaraf etmek için ne gibi önlemler almış ya da ne gibi girişimlerde bulunmuştur" ifadesini kullandı.
 
Bilimsel çalışmaların öncelikle toplumsal sorunlara çözüm üretmek için yapıldığını aktaran Şık, bunu hatırlatıyor olmak bile üzücü diyerek Bakanlığın çalışmasının ciddi bir toplumsal soruna nasıl çözümler oluşturabileceğimizi söyleyen bir çalışma olduğunu söyledi.
 
İnsanların hasta olmasına yol açan, çocukların sağlıklı bir çevrede büyüme haklarını elinden alan bu yaygın kirlilik meselesi çözülebilir bir meseledir. Akademik çalışmalarda kanser hastalığının yüzde 80 oranında kirli bir çevrede yaşamaktan kaynaklandığı belirtiliyor" ifadelerini kullanan Şık, bu bağlamda bakıldığında çözülebilir nitelikte bir sorunu ötelemenin, çözümden kaçmanın, anlaşılabilir bir tutum olmadığını söyledi.
 
'YARGILANAN BİR BİLİM İNSANININ AKADEMİK BAKIŞ AÇISIDIR'
 
Şık'ın avukatlarından Antalya Barosu Başkan Yardımcısı Cenk Soyer beyanda bulundu. Soyer, "Burada yargılanan bir bilim insanının akademik bakış açısıdır. Sağlık Bakanlığı böyle bir rapor karşısında harekete geçeceğine burada Bülent Şık yargılanıyor" dedi.
 
Can Atalay yeniden söz alarak, beraat talebine ilişkin karar verilmesini, mahkeme aksi kanaatteyse esas hakkındaki savunma için süre verilmesini talep etti. Atalay'ın beyanının ardından duruşmaya 5 dakika ara verildi.
 
DURUŞMA ERTELENDİ
 
Mahkeme ara kararında derhal beraat ve Sağlık Bakanlığı'na rapora karşı ne gibi tedbirler alındığı yönünde soru sorulması taleplerini reddetti. Esasa ilişkin savunma için süre veren mahkeme, davayı 26 Eylül saat 14.00'e erteledi.