28 Nisan 2024 Pazar

Buldan: Zam tablosu, AKP'nin zulüm tablosudur

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Buldan, hapishanelerin iktidarın sorumluluğunda bir suç merkezine dönüştüğünü kaydetti ve tutsaklara yönelik hak ihlallerini hatırlattı. Maaşlara yüzde 5 zam yapılırken temel gıda ürünlerine yüzde 100 zam yapıldığının altını çizen Buldan, 2022 bütçesinin halk için değil Saray ve yandaşları için olduğunu kaydetti. Kadın katliamlarına dikkat çeken Buldan, failin kadın düşmanı politikaları üreten iktidar olduğunu vurguladı ve 25 Kasım'da her yerde olacaklarını duyurdu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, haftalık Meclis grup toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Dersim direnişi öncülerinden Seyid Rıza ve arkadaşlarını anarak sözlerine başlayan Buldan, Ahmet Kaya'nın mezarına yönelik ırkçı saldırıya da tepki gösterdi. 

'BİRÇOK TUTUKLU KEYFİ OLARAK TAHLİYE EDİLMEMEKTEDİR'
Hapishanelere yönelik saldırılara dikkat çeken Buldan, iktidarın tutuklatma rejimiyle ayakta durmaya çalıştığını vurguladı. Yüzde 90 engelli bir kolu ve bacağı olmayan, hayatını tek başına idame ettiremeyen Şaban Kaygusuz'un, çıplak arama başta olmak üzere çok sayıda işkenceye maruz kaldığını kaydetti. Yüzde 87 engelli olan ve defalarca kalp krizi geçiren Mehmet Emin Özkan'ın hapishanede tutulmaya devam ettiğini belirten Buldan, "Çürümüşlüğün bir başka örneği; Kandıra 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutulan Garibe Gezer'e yapılan işkence ve cinsel saldırıdır. Bir başka çürümüşlük ise Kürt ve Kürtçe düşmanlığıdır. Tutsakların Kürtçe yayınlara ulaşması keyfi olarak engellenmektedir. Artan infaz yakma uygulamaları, hukuksuzluk çukurunun en son örneğidir. Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulları adı altındaki yapı, mahkemelerin yerine geçerek karar vermekte ve infazları yakmaktadır. İşte paralel yapı dediğimiz tam da budur. 2015 yılından bu yana tutuklu bulunan ve beynindeki tümör nedeniyle ağır hasta olan Atilla Coşkun, hakkındaki 'disiplin' cezaları gerekçe gösterilerek tahliye edilmemektedir. Yine kolon kanseri hasta tutuklu Aydın Değirmenci, 5 ay önce cezası bitmesine rağmen 'iyi halli' olmadığı gerekçesiyle tahliye edilmemektedir. Daha birçok tutuklu infaz yakma nedeniyle keyfi olarak tahliye edilmemektedir" ifadelerini kullandı. 

Hapishanelerin iktidarın sorumluluğunda insanlığa karşı suç merkezine dönüştüğüne dikkat çeken Buldan, Aysel Tuğluk'un sağlık sorunlarından dolayı tahliye etmesi gerekirken hala hapishanede tutulduğunu söyledi. 

ÇIPLAK ARAMA İŞKENCEYİ UYGULAYANLARIN YARGILANMASINI İSTEDİ
Çıplak arama işkencesini reddeden iktidarın yönetmelikte bu maddeyi değiştirerek kabul ettiğini belirten Buldan, çıplak arama işkencesini uygulayanların yargı önüne çıkarılması gerektiğini dile getirdi. 

'25 KASIM'DA HER YERDEYİZ'
Kadına yönelik şiddetin ve katliamın artarak devam ettiğini söyleyen Buldan, samuray kılıcıyla katledilen Başak Cengiz'i andı. Katliamların tek suçlusu ve failinin erkek katiller değil, kadın düşmanı politikalarla onlara bu zemini sunan iktidar ve ortağı olduğunu kaydeden Buldan, "25 Kasım'da erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz" diye duyurdu. 

'ZAM TABLOSU AKP'NİN ZULÜM TABLOSUDUR'
Maaşlara yüzde 5 zam yapılırken; gübreye yüzde 400, ayçiçek yağına yüzde 200, elektriğe  yüzde 100, gaza yüzde 100, kiralara yüzde 100, yumurtaya yüzde 100, temel gıdaya yüzde 100, akaryakıta yüzde 50, şekere yüzde 25 zam yapıldığını vurgulayan Buldan, "İşte bu zam tablosu AKP'nin zulüm tablosudur. Her gün sofradan bir dilim ekmek daha azalmakta, bir kaşık yemek, bir yudum su Saray'ın faizi, israfı, rantı ve savaş politikaları için ayrılmaktadır. Her gün bir gencin hayallerine ipotek konulmaktadır. İşsizlik ve borçluluk düzeni ile gençlerin gelecekleri çalınmaktadır" dedi. 

'2022 BÜTÇESİNDE SARAY VE YANDAŞLARI VAR'
AKP'nin ekonomi anlayışının ataması yapılmadığı için beden eğitimi dersi vermek yerine inşaatta çalışmak zorunda kalan Fedai öğretmenin hayatını kaybetmesi olduğunu söyleyen Buldan, şöyle devam etti: "AKP'nin ekonomi anlayışı gece yatağa aç giren çocuklardır. Borçlarını ödeyemediği için traktörünü satan çiftçi demektir. Evine doğalgaz alamayan, geçinemeyen emeklilerdir. AKP'nin ekonomi anlayışı öğrencilerin yurtsuz, barksız, kiracıların evsiz barksız kalmasıdır. Getirdikleri 2022 bütçesine bakıyoruz halk yok, kadınlar yok, gençler yok, yoksullar yok, emekçiler yok, çiftçiler yok. Kimler var? Saray ve yandaşları var, müteahhitleri var."

'BU ÜLKEYİ YAŞAM AMPÜLLERİYLE AYDINLATACAĞIZ'
HDP'nin tüm saldırılara karşı yürüyüşünü sürdürdüğünü dile getiren Buldan, şu ifadeleri kullandı: "Bizler; Kürtler özgürleşmeden Türkiye halkları, kadınlar özgürleşmeden insanlık özgürleşmeyecek bunu biliyoruz. Bu inançla; barışın, demokrasinin ve eşit yurttaşlığın yolunu açmaya hep birlikte devam edeceğiz. Açtığımız bu yolda, mücadele ortaklığını daha da büyüterek yürümeye devam edeceğiz. Bir kez daha HDP olarak bu ülkenin geleceği için üstümüze düşen ne varsa yapacağımıza dair sözümüzü yineliyoruz. 'Dün çok erkendi, yarın çok geç' diyerek bugün ve her gün bu ülkenin geleceğini, son kullanma tarihi geçmiş ampuller yerine yeni yaşam umutlarıyla aydınlatacağımıza buradan bir kez daha söz veriyoruz."