28 Mart 2024 Perşembe

Buldan: Savaşa hayır

HDP Parlamento Kadın Grubu, Meclis'ten "savaşa hayır" dedi. İktidarı, "Derhal bu savaş politikalarını durdurun" diye uyaran HDP Eş Genel Başkanı Buldan, iktidara destek verenlere de tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parlamento Kadın Grubu, 25 Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Grup Toplantısı'nı gerçekleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın konuştuğu toplantıya, parti bileşenleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Batıkent Yeni Yaşam Derneği, Alınteri, Kadın Savunma Ağı, Demokratik Kadın Hareketi, Kadın Zamanı Derneği, Ankara, Eskişehir ve Diyarbakır il örgütü yöneticileri kadınlar katıldı.

Toplantı salonu sıralarına Federe Kurdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentinde 4 Ekim'de suikast sonucu katledilen Jineoloji Akademi Merkezi üyesi, gazeteci Nagihan Akarsel, İran'da "ahlak polisi" tarafından katledilen Jîna Emînî'nin fotoğrafları ile "Savaşa hayır", "Jin jiyan azadî" ve "Şiddete, savaşa ve yoksulluğa karşı isyandayız" yazılı dövizler bırakıldı.

'İKTİDAR ÖMRÜNÜ UZATMAK İSTİYOR'
Parlamento Kadın Grubu'na katılan kadınları Kürtçe selamlayarak konuşmasına başlayan Buldan, AKP'nin savaş politikalarına değindi. Türkiye ve himayesindeki paramiliter güçlerin kontrolünde olan Cerablus'tan Antep'in Karkamış ilçesine yönelik roketli saldırıda yaşamını yitirenlere başsağlığı dileyen Buldan, savaşın en büyük yıkım ve felaket olduğunu söyledi. Buldan, kaybedeceğini gören AKP-MHP ittifakının siyasi ömrünü uzatmak için seçim kampanyasını savaş politikalarıyla başlattığını söyledi.

'SAVAŞ POLİTİKALARINA DERHAL SON VERİN'
İktidara, "Bu savaş politikalarına derhal son verin" uyarısı yapan Buldan, "Buradan, bu savaş politikalarına sessiz kalanlara ve de alkış tutanlara da diyorum ki; seçim öncesi sahneye konulan bu büyük oyunu hepimizin görmesi gerekiyor. Bu oyunun bir parçası değil, hep birlikte karşısında olalım. Bu savaş çığırtkanlığına karşı biz HDP olarak sonuna kadar demokratik çözümde, demokratik müzakerede ısrar etmeye devam edeceğiz. Bu ülkenin ve halkların savaş, çatışma, şiddet ve çözümsüzlük cenderesine alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Tüm demokratik kamuoyuna, tüm toplumsal kesimlere, vicdanlı insanlara, barışı isteyen herkese sesleniyorum; hep birlikte bu savaş politikalarının karşısında olalım, demokratik çözümün yanında olalım. Bu iktidarın yarattığı çıkar savaşlarının bir tek insanın canına dahi mal olmasına asla izin vermeyelim. Demokratik ortak bir geleceğin inşası için gücümüzü ve irademizi mutlaka ama mutlaka birleştirelim. HDP, bu konu olmak üzere bütün savaşlar, çatışmalar karşısında üzerine düşen tüm sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır ve her zamanki gibi kararlıdır. O yüzden bu kürsüden bir kez daha ifade ediyorum: Savaşa hayır diyorum" ifadelerini kullandı.

'JİYAN ADALET ALACAKLISIDIR'
İktidarın kadın düşmanı politikalarını hatırlatan Buldan, İstiklal saldırısı sonrası avukat Jiyan Tosun'un hedef alınmasını hatırlattı. " Jiyan bütün Cumartesi yakınları gibi bu ülkenin hakikat alacaklısıdır, adalet alacaklısıdır. Bu hakkı teslim edinceye kadar kadınlar olarak sonuna dek mücadele edeceğimizi Jiyan'a söz vererek ifade etmek istiyorum. Kendisini 1990'ların bugünkü mirasçısı olarak gören ve bu nedenle Jiyan'ı hedef alan akıl çok iyi bilsin ki; kadınlar o yılların karanlığının bu ülkeye bir kez daha yaşatılmasına asla izin vermeyecektir"diyen Buldan, Cumartesi Annelerini selamladı.

'HER TÜRLÜ EKONOMİK TEDBİRİ ALACAĞIZ'
Meclis'te süren bütçe görüşmelerine dikkat çeken Buldan, "Bu ülkenin herkesi doyuracak kaynakları fazlasıyla mevcuttur. Fakat bu kaynaklar halka adil bir şekilde paylaştırılmak yerine bir avuç yandaşa sunulmaktadır. Kadınlara ve halka ise açlık paylaştırılmaktadır, yoksulluk paylaştırılmaktadır, sefalet paylaştırılmaktadır. Bu ülkenin ekonomik düzeyini yalan kurumunuz olan TÜİK'inizin sahte milli gelir rakamları değil kişi başına düşen yoksulluk, kişi başına düşen sefalet belirler. Bir ülke yurttaşının insan onuruna yaraşır standart ve adaletli gelir dağılımını sağladığı oranda sosyal devlet niteliğine sahip olur.  Gerisi halkın kesesinden yapılan vurgunculuktur, soygundur, başka da bir şey değildir. Bu kara tablo sizleri asla endişelendirmesin. Çıkış yolu vardır ve mümkündür. Meclis'te devam etmekte olan bütçe görüşmelerinde ve sahada kadınlarla yürüttüğümüz bütçe çalışmalarında ortaya koyduğumuz ekonomi politikamız seçimlerden sonra yaşama geçirilmesi için mücadele edeceğimiz modelimizimdir. Bütün yurttaşların temel sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarını kamu güvencesi altına alınacağını belirtmek istiyorum. Eşit işe eşit ücret sağlayacağız. Kadının görünmeyen emeğini güvence altına alacağız. Kadın yoksulluğunu ve yoksunluğunu sonlandıracak her türlü ekonomik tedbiri HDP olarak alacağız" dedi.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDETE, CİNAYETLERE SON VERECEĞİZ'
İktidarın kadınların kazanımlarını gasp ettiğini söyleyen Buldan, toplumsal alanda cinsiyetçilikle etkin mücadeleye devam ettiklerini belirtti ve ekledi: "İstanbul Sözleşmesini geri getirecek ve etkin bir şekilde uygulayacağız. Kesin bir şekilde kadına yönelik her türlü suçun önüne geçeceğiz. Kadına yönelik şiddete ve kadın cinayetlerine son vereceğiz."

'DÜNYA KADINLARIYLA JİN JİYAN AZADİ DİYORUZ'
Buldan, şöyle devam etti: "Öncülük ettiğimiz üçüncü yol siyasetimizle, emek ve özgürlük ittifakımızla, 'jin jiyan azadî' şiarımızla bu seçimlerin temel belirleyici gücü biz kadınlar olacağız. Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye'yi tek adamlara teslim etmeyeceğiz. Kadınlar olarak bu ülkeyi biz yöneteceğiz. 2023 seçimlerine damgayı biz kadınlar vuracağız. Biz kadınlar kendimizi seçeceğiz. Biz kadınları bizi yönetecek olanları seçeceğiz. Eşit ve özgür bir yaşam için jin jiyan azadî diyoruz. Şiddetsiz bir ülke, şiddetsiz bir dünya için jin jiyan azadî demeye devam edeceğiz. Barış için, demokrasi için, insan hakları ve adalet için jin jiyan azadî demeye devam edeceğiz. Direnişleriyle, diktatörlükleri sallayan tüm dünya kadınları ile beraber 'jin jiyan azadî' diyoruz."

BARIŞ ANNESİ: ELLERİNİZİ ÇEKİN
Toplantıda söz alan Barış Annelerinden Bedia Gökyüz de, Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarına tepki göstererek, "Orada barbar IŞİD'i çıkardınız, onun önünde yine kadınlar durdu. O yiğit kadınları oradan süpürmek, sizin haddinize mi? Siz daha kadının gücünü görmemişseniz demek ki, siz daha hiçbir şey görmemişsiniz. Kadın kendi kendi yönetebilir. Köyleri var, kasabaları var, çocuklarına da ailelerine de bakıyorlar. Artık ellerinizi kadınların üzerinden çekin, bizim üzerimizden çekin. Dünyayı yönetenlere sesleniyorum: Kadınların üzerinden ellerinizi çekin, kadınlar kendilerini yönetir. Eskiden erkekler diyordu kadınları aç bırakın, yola gelsinler, artık bunu unutsunlar, kadınlar artık çalışıyor. Şimdi kaç çocuk yaparsa 'terörist' oluyor, teröristin aslı sizsiniz. Terörist olan hırsızlık yapar, tecavüz yapar, kadın öldürür. Biz kimseyi öldürmüyoruz, kimseye hakaret etmiyoruz. Biz sadece insan olarak yaşamak istiyoruz. Biz de artık birey olarak bizi görün. Biz bundan sonra erkek egemenliğini kabul etmiyoruz, her yerde varız, var olmaya devam edeceğiz. Kendimizi de yönetebiliriz. Biz olmazsa siz hiç olamazsınız" ifadelerini kullandı.

KESK: SOKAKLARI TERK ETMEDİK
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil, haklı olan her şey için mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, "Kadına yönelik şiddetle bütün dünyada olduğu gibi biz de burada, bu topraklarda savaşa hayır diyeceğiz. Başta yoksulluğa ve bizlere dayatılan bütün şiddet biçimlerine hayır demek için sokaklarda olacağız. Özgürlüğümüz, haklarımız ve yaşamlarımıza sahip çıkmak için alanlarda olacağız. Bu faşist iktidarın bizden çaldıklarını savaşa, tanka, topa yatırmasından biliyoruz. Mücadele gücümüzü bugün haklarımıza saldıran iktidarın tutukladığı ve bugün tutsak olan kadın milletvekillerinde, Şebnem hocadan, Mücella abladan görüyoruz. Bu iktidar bizleri bugüne kadar sadece ev içinde aile olarak tanımlamak istedik. Ama biz makbul bir kadın olmayacağımızı söyledik. Dün Arjantin'de bir kişi daha eksilmeyen kadınlarla, Rojava'da DAİŞ'e karşı direnen kadınlarla omuz omuza buradan ve İstanbul'da sokaklar bizimdir diyerek, sokakları terk etmedik" dedi.

Toplantı, "Jin jiyan azadî" sloganıyla sona erdi.